14 entry daha
  • bu filmi sonuna kadar izleyememeniz mümkün çünkü şimdiye kadar izlediğiniz filmler arasında sizi en çok etkileyenlerden biri olabilir. bu durumda, işler kötüye gitmeye başladığı ilk anda "hayır hayır!" nidalarıyla artık izlememek isteyebilirsiniz. tilki kadar zeki ve 13 yaşında bir çocuğun inancına sahip george bailey'nin başına gelenler hüngür şakırt ağlatabilir sizi.. ama izleyin tabi sonuna kadar.

    --- spoiler ---

    filmin mevzusu kapitalizm güzellemesi gibi dursa da bence tam tersidir. bailey'nin kredi şirketi kapitalleşen amerikan sermayesine karşı ayakta durmaya çalışan küçük bir kuruluştur. hem baba yadigarı olması, hem kar amacı gütmemesi, hem de halka hizmeti esas alması yani düşük faiz filan bir tarafa karşılığını senetle değil sözle aldığı ev kredileri vermesi ile kasabanın palazlanan kapitalistinin başlıca düşmanıdır. canı pahasına savunur bailey bu şirketi. uğruna amaçlarından, hayallerinden vazgeçer. kendini halka adar, sonuçta da kahraman olur zaten!

    bu arada kementle ayı tutup aşağı indirmek imgesi bruce almighty ve fiji'ye gitme yani kasabayı hatta ülkeyi aşma hayalleri içindeki esas kahramanı ile de truman show bu filme gönderme yapmışlardır zannımca..

    --- spoiler ---

    lost horizon gibi kült bir anti ütopya filmi ile kendini aşmış capra'nın bir şaheseri daha.. zeka dolu bir filmdir. aptal bir christmas saçmalığı sanmayın!
222 entry daha
hesabın var mı? giriş yap