416 entry daha
  • 5 ocak gecesi olaylarin karistigi ve olaganustu hal ve sokaga cikma yasagi ilan edilmis ulke. bir turkmenistan kadar baskici ortam ve sefalet durumu soz konusu degil bu karbon zengini ulkede, ama yine de tek adam rejimi soz konusu. ortadogu ve bizde de yogun yasanan mezhep ve milliyet gerilimleri gibi, onlarin da bir rus konulari var. ciddi bir rus diasporasi var.

    91 yilinda sscb'den en son ayrilan devlet olan kazakistan'da rus diasporasi o gunden beri bir etno-politik gerilim cizgisi olusturuyor, ciddi bir suregelen gundem konusu. kazakca bilmeyen ruslara bazi baskilar yapilmasi soz konusu olmus, rusyanin buna tepkileri ve mudaheleleri olmus. klasik bir etno-politik klisesi yani. rusya bu diasporayi bahane konusu ederek mudahelelerde bulunuyor, pek cok buyuk yayilmaci devlet gibi kazakistani gudumune almak icin iceride farkli gruplari destekliyor, kazak hukumeti ve birimleri de atese barutla yaklasiyor. turkler olarak yabanci olmadigimiz, iki tarafindan hem hakli hem haksiz oldugu yerler olan basmali cekmeli klasik senaryolar. yukarida bir yazar cok guzel demis, kazakistanda kazakca konusarak herkesle anlasamayabilisiniz ama rusca kesin anlasirsiniz diye, %90 oraninda hakli, ornegi az olan bir konu.

    simdi bu petrol artisi biraz bahane/fitil atesliyicisi (nerden baktiginiza gore degisir). rusyanin ateslidigi gizli bir fitil mi, tek adam rejiminden bunalan halkin daha fazla demokrasi ve modernizasyon acligi mi, bunlarin hepsinin bir karisimi mi, gorucez.

    ancak sicakligin +1 / -1 derecelerinde oldugu bu hava kosullarinda zor olacak bu protesto isi. eger rusyanin insa ettigi bir planin baslangici degilse kuvvetle muhtemel kontrol altina alinir. hukumet zamlari geri cekerek geri adim atti zaten.
377 entry daha
hesabın var mı? giriş yap