10 entry daha
  • konsept olarak asynchronous flowlar yuksek maliyetli operasyonlarin optimize edilmesinde kullanilir.

    embesiller icin en uygun anlatim sekli pastane isletmesidir. pastanede ekmek , borek corek ve pasta satacaksiniz diyelim. her musteri geldiginde tamam ben sana bir ekmek, corek pisireyim derseniz, adami yarim saat bekletirsiniz, bir daha da size gelmez. o yuzden bunlarin hepsini aksamdan yaptiniz ve satisa cikardiniz. herkes gelip guzel guzel aksamdan yaptiklarinizi alip gidiyor. iste bu birinci async turu oluyor. teori de herkes mutlu.

    sonra bazi musterileriniz geldi, aa bana uzerine tarih yazili pasta lazim, isim yazili pasta lazim dedi .. e bunu aksamdan yapamazsiniz, o arkadasa sizin isi siraya aldim, yarin gelin su saatte pastanizi alin diyorsunuz. bu da ikinci async turu oluyor.

    bunu system design acisindan ele alirsak, sisteme gelen istekler az maliyetli operasyonlar ise ( sistem kaynaklari acisindan ) bunlari direk isleme alip onceden hazirlanmis data set uzerinden yanit verip ( hatirliyoruz, birinci tur async islemler ) , yuksek maliyetli operasyonlari ( yine sistem kaynaklari acisindan ) arkada planda queue benzeri bir yapiya atip, diger yuksek maliyetli islemler ile beraber sirali halde process etmeye dayanir ( ikinci tur async islemler ) bu sayede sistem kaynaklari ( cpu, thread , vcpu, etc ) optimize edilerek kullanilir
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap