7122 entry daha
  • mecbur olduğum için kullandığım işletim sistemi. yoksa bir saniye bile durmam yemin olsun.

    laptop kullanıcısıyım, bilgisayar ortalama on dakikada bir inanılmaz bir performans kaybı yaşıyor. i7 işlemci bildiğin celeron'a dönüyor. nedir ne değildir araştırdım. sonuçta thermal throttling denilen garabetin buna sebep olduğunu öğrendim. (işlemci ısısının yükselmesinden dolayı hızın, işlemci soğuyana kadar düşürülmesi) tamam dedim belki tozdan dolayı veya termal macundan dolayı olabilir dedim. ama kasayı açmadan önce bir işlemci sıcaklıklarını kontrol edeyim dedim. o da ne? daha işlemci 65 derecedeyken thermal throttling yapıyor bu sülalesini mars'ın yörüngesine oturttuğumunun windows'u. çözüm ne? throttlestop programını indirip thermal throttling'i devre dışı bırakmak (bilgisayardan çok anlamıyorsanız kullanmanızı önermem).

    hadi bu sorunu hallettik. peki dertlerimiz bitti mi? tabi ki hayır. python'da yazdığım bir kodla simülasyon yapmam gerekiyor çoğu zaman. bu simülasyon bazen 2-3 günü de bulabiliyor. dün gece yatarken yaklaşık 24 saat sürmüş olan simülasyon baktım hala devam edecek, tamam dedim yattım. sabah kalktığımda ne göreyim? bomboş bir masaüstü bana bakıyor. bütün programlar kapanmış. sebep? windows update!!! hem de hiç uyarı falan vermeden. ulan şunu kodlayan gerizekalı lafım sana... acaba ben bu bilgisayarı gece neden açık bırakıyorum? sen update yapasın diye mi? belli ki bir işlem yapıyorum ondan açık. kaldı ki arka planda işlemciyi veya gpu'yu kullanan program var mı yok mu tespit etmek çok zor değildir değil mi sayın habeş maymunu?

    bu sorunun kesin bir çözümü de yok. group policies falan demeyin home edition'da yemiyor. ancak etkinlik saatleriyle oynarsam bir şeyler belki olur... belki. ama benim bunlarla uğraşmamam gerekiyor. bak ne kadar kolay bir algoritma: saat 00:00 - 08:00 arasında bilgisayar boştaysa (yani belli bir süre mouse veya klavyeden bir input yoksa) işlemciyi veya gpu'yu kullanan program var mı? varsa uyarı çıkar ve kullanıcı bilgisayar başına geçtiği zaman update'i kendi zamanlasın

    sanki bilgisayarımın sahibi microsoft. ben de bilgisayarı zatıalilerinden kiralamışım gibi davranmıyorlar mı ayar oluyorum iyice.

    hele bir de microsoft answers'a baksanız iyice sinirleriniz bozulur aynı sorunu yaşayan kullanıcıya verilen cevaba bak: system file checker'ı çalıştıracakmış da eksik veya bozuk dosya var mıymış kontrol edecekmiş. kasayı yan yatır deseydin!
151 entry daha
hesabın var mı? giriş yap