1089 entry daha
  • dünyanın en kısa sınır çitinin sahibidir norveç. rusya ile olan kara sınırından yasadışı göçmen girişini önlemek amacıyla 195.7 km'lik kara sınırına 650 adımla yürünüp biten 200 metrelik bir bir çit inşa ettiler. buraya storskog sınır bariyeri deniyor. peki ama norveç neden böyle komik ve etkisi zayıf, afedersiniz cücük kadar bir sınır bariyerini inşa etme yatırımı yapmış olabilir?

    ülkenize bir mülteci akını var, bunu önlemek için sınır bariyeri inşa etmek istiyorsunuz. fakat bu sınır bariyeri sadece 200 metre uzuuğunda. etkili olabilir mi? mümkün değil! caydırıcı mı? tabi ki değil. herşeyin başlangıcı 2015 yılında avrupa'nın suriyeli, afganistanlı ve ıraklı mülteci akınına bulaştığı döneme denk geliyor. norveç'in refah seviyesini duyan, genel akdeniz rotasını es geçip soluğu nadir kullanılan kutup rotasında alıyor ve rusya üzerinden norveç'e girmek için kar, kış, kıyamet demeden yollara dökülüyor.

    195.7 km'lik bu kara sınırı rusya tarafından borisoglebsky, norveç tarafından da storskog sınır kapıları üzerinden yönetiliyor. 2015 yılında yoğun düzensiz göçmen hareketinin başladığı o dönemde, rusya içinde seyahat edip, binlerce kilometreyi kat ederek borisoglebsky sınır kapısına dayanan 5500 düzensiz göçmen norveç tarafına geçmek istiyor. rusya'da sınır güvenliği ile ilgili çıkarılmış bir kanun mevcut. "sınırlar yaya olarak geçilemez!" hal böyle olunca borisoglebsky kasabası sakinleri mültecilere kıymetini neredeyse araba fiyatına çıkardıkları bisikletleri satarak zengin oluyorlar.
    mülteciler güruhlar halinde bisiklet üzerinde norveç'e akın etmeye başlıyor.

    hatta norveç tarafında biriken bisikletler yığınlar oluşturuyor ve norveçli yetkililer bisikletlerin tekrar kullanımını engellemek için hepsini imha ediyorlar. ortaya karman çorman bir durum çıkıyor. 2015 yılı itibariyle toplamda 31.000 düzensiz göçmen storskog sınır kapısından norveç'e ulaşınca norveç içinde huzursuz sesler yükselmeye başlıyor.

    iskandinav ülkeleri genel olarak liberal sosyal politikalar konusunda dünya genelinde belli bir üne sahip olsa da konu; mültecilerin akın akın gelerek memleketi doldurmaları, ülkeyi ve ülkedeki refahı tehdit etme aşamasına varacak diye storskog'da bir sınır çiti yapıp mültecileri caydırmak noktasına bağlanıyor.

    toplamda 195.7 km'lik sınırın 200 metrelik bir bölümüne çelik tellerden oluşan bir çit, bir anlamda ne kadar etkili olduğu tartışmalı olsa da bir engel, bir bariyer inşa ediliyor. 195.7 km'lik sınırı korumak ne kadar zorsa bu sınırı korumak maksadıyla dikilen 200 metrelik çit bir o kadar manasız geliyor insanlara. norveç dış işleri bu çitin inşasının norveç'in göçmen istilasına yönelik kararlı ve sert duruşunu gösteren sağlam bir önlem olduğunu iddia ediyor. karşı fikri taşıyanlar ise yapılan şeyin ucuz politika ve sorunlu bir sembolizm olduğunu, norveç'in karizmasına yara verdiğini iddia ediyorlar. kimine göre ise çitler gayet ilgi çekici oldu ve bölge çitler sayesinde turistik olarak ikinci bir hayata kavuştu.

    eğer bulunduğu ülkeden kalkıp rusya'ya geçip, rusya içinde binlerce km yol katedip, norveç sınırına vararak storskog bölgesi üzerinden norveç'e iltica etmek isteyen birileri varsa kendilerine buradan açıkça bir tavsiyemi belirtmek istiyorum; orada 200 metre uzunluğunda ve 3.5 metre yüksekliginde bir çit görürseniz sakın ola çitin üzerinden atlayayım demeyin, mazallah bir tarafınızı incitebilirsiniz. bu çok tehlikeli olabilir. onun yerine 2-3 dakika boyunca yaklaşık 650 adım atın ve sınır çitinin sonuna doğru gidin. çitin bittiği yerden 3-5 metre uzaklaşın ve norveç'e girin. bu daha kolay ve güvenli olacaktır.

    bbc-norveçliler sınırdaki çite gülüyor
    bbc video haberi
    harpers magazine
    wiki
    storskog border fence
378 entry daha
hesabın var mı? giriş yap