2 entry daha
  • önce şuraya bakın hele, nasıl yazılıyor ve ingilizcede adamlar nasıl açıklamışlar:
    http://lh6.ggpht.com/…aaady/b7l3y0-slv0/pronoia.jpg

    "pronoia"; "sağgörü", "tanrısal öngörü", gibi manalara sahip yunanca bir kelimedir. cicero, yunan mucizesinden fışkıran felsefe ışığından teselli bulmaya çalışırken yazdığı de natura deorum yani türkçesiyle tanrıların doğası üzerine adlı eserde "providentia" ya da "prudentia" kelimeleriyle karşılamış, latincede manalı kılmıştır. . (cic., de nat. deorum ii.22.58: “talis igitur mens mundi cum sit ob eamque causam vel prudentia vel providentia appellari recte possit (graece enim pronoia dicitur),...”)

    pronoia, providentia ya da prudentia, hangisini kullanmak istiyorsanız kullanın, kavram insana ait bir değermiş gibi duruyor, ancak cicero'nun metninde geçtiğince aslında dünyanın sonsuzluğundan bahsedilirken, onun tamlığının ve parlaklığa sahip olduğunun altı çiziliyor. buradaki "sonsuz tamlık", pronoia kavramını açımlar.

    cicero’nun yine burada bahsettiğine göre stoacılar geleceği bilen yaşlı kadınlara "pronoia" ya da latincesiyle "providentia" derlermiş. (cic., de nat. deorum i.8.18: “...nec anum fatidicam stoicorum pronoeam, quam latine licet providentiam dicere,...”; ii.29.73: “pronoean a stoicis induci id est providentiam.”)
6 entry daha
hesabın var mı? giriş yap