4 entry daha
  • o erkegin mali olmak durumundan gelir. mal olmak, esya olmak demektir. mal, alinir, verilir satilir. onun icin kiz almak/kiz vermek seklinde dilimizde kendini gosterir. onun icin alinirken baslik alinir verilir, alinan malin bozulmamis olmasina dikkat edilir, curuk mal alindiginda mal sahibine iade edilir. curuk malin sahibi seni bana parayla mi verdiler diye geri gelen curuk mali kirmak kesmek asmak ve atmak seklinde tepki verebilir, ve bu tepkisi baska mal sahipleri tarafindan hakli gorulur.
    bu alinip satilir durumdaki kadinlarin bir gun ayaklanip biz artik mal gibi gorulmek istemiyoruz lutfen bizi tasinir mallar listesinden cikarin demesi oyle sanildigi gibi basit bir is degildir.
    bunun icin kadinin toplum icindeki yeri, ekonomiye katkisi, yerel kulturun kadina bakis acisi yasal haklari, ve onlarin korunmasi, ve kadinin islamdaki yeri onemlidir.
    kocasi aldatan kadina hatta ekonomik ozgurlugu olsa bile ilk karsi cikacak, aman yuvani dagitma, cocuklarina sahip cik diyecek olan gene o kadinin kendi ailesi olacaktir. bosanmis kadinin toplumdaki yeri hala evli veya bekar kadindan asagida oldugu surece bu boyle olacak. siddete inanan ve seven bir toplum olarak, cocuklarimizi ve ozellikle kizlarimizi evde dayakla buyutursek, kocasindan da dayak yemesine izin vermis oluruz.
    bu hep boyle mi kalacak, hayir, ama surekli kadinlarin onunu kapamak onlari evden disari cikarmamak, cocuk dogurma makinesi olarak (uc degil, bes alti cocuk yapalim) kullanarak ekonomik ve sosyal baski uygulamaya calisilacaktir, bunu durdurmak, kendi haklarini ararken baska kadinlarin haklari icin de mucadele etmeleri gerektigi bilen kadinlarla olur.
    kadinin hakkini aradigi yerler dikenli otlarla ortulu oldugundan hazirlikli olmakta da yarar vardir.
8 entry daha
hesabın var mı? giriş yap