154 entry daha
  • alışırız.

    ben on yıldır aktif içiciyim. günde bir paket sigara içiyorum (eskiden lisanlı voleybolcuyken de içerdim- düşünün yani sigaraya olan sadaktimi).

    şimdi bi takım şeyler var.
    1- türkiye gibi mal diyarı ülkeler, sigara üreticilerinin hazinesidir. üzerimizden babalar gibi para kazanırlar ve herhangi bir fayda vermezler. sigaranın hiç bir faydası yoktur bireye.

    2- sigara, her ne olursa olsun bir bağımlılık meselesidir. sigaradan vazgeçemeyen hiç kimsenin özgürlük ahkamı kesmeye hakkı yoktur. özgür birey, ruhsal bağımlılığı olmayan bireydir; bedenselden önce.

    3- sigara içme özgürlüğü sadece kişinin kamuya açık olmayan kendi mülkünde savunulabilir. faşizan olan sigara yasağı değil; insanları zehirlemekten başka bir faydası olmayan tek yasal zehrin serbest olmasıdır. kapitalist bir denge üzerinde birileri para kazansın diye yine bir zehirin yasal olabilmesi sadece kapitalist kodlarla bu kadar başarılı olabilirdi;öyle de zaten. baksanıza, nasıl da ateşli bir biçimde savunuyoruz zehir içmeyi. adamlar boku bile paketleyip bizi müptela haline getirebilirler, ve onu da ateşle savunuruz allah bilir.

    zavallı koyunlarız çünkü. bu dengelerin en büyük özelliği, sana bir şeyi senin istediğin bir şeymiş, senin özgürlüğünmüş gibi savundurtmasıdır.

    her şeyden önce bunu düşünmeliyiz: biz neyi savunuyoruz. birilerinin satıp para kazandığı ve acı çekerek ölme kapasitesinden başka bir şey vermeyen bir zehiri. bence bugün tutkuyla sigara yasağına karşı olan hiç bir bireyin insan hakları ve özgürlükler bağlamında herhangi bir laf etmeye hakkı yoktur. bu kadar da iddialıyım.

    faşizmden konu açılmışken, youtube'un kapatılmasına karşı yürüyüşler falan düzenlememiz gerekiyorken biraz tuhaf kaçmıyor mu zehir serbestisini sınırlayan bir yasağa karşı faşizm etiketi yapıştırmak?

    4- şunu savunuyoruz (sağdaki resimler): http://www.quitsmokinghelp.net/smokers_lungs.html

    ve evet, kimse sigara içtiği için değil; herkes yaşadığı için ölür.

    ama yaşarken nasıl yaşamak istediğimizden emin miyiz? ve nasıl ölmek istediğimizden?

    5- hong kong'da mesela, kamuya açık alanda (sokaklar da dahil) sigara yasağı uygulanmakta. tekrar söylüyorum; 10 yıllık aktif içiciyim ve günde bir paket içiyorum. orada sigara tüketimimi günde iki taneye indirebildim ve açıkçası koymadı bile. gezip tozuyor ve eğleniyor olduğum için değil, insan bünyesinin adaptasyonunun istendikten sonra o kadar da zor olmamasından dolayı. evet, barda klüpte biraz zor geldi içkinin yanında sigara içememek. sırf oral bağımlılığı telafi edeyim diye elim sürekli çerezlere vs gitti ve dönüşte kilo aldığımı fark ettim. olsun. bir süre sonra çerezsiz yemeksiz de durumu idare etmeye başlarız.

    6- işbirliği yapmalıyız. benim gibi ciddi içicilere, içmeyenlerin destek olması lazım. saldırgan ve aşağılayıcı bir tavırdan ziyade, durumu kolaylaştırıcı tutumlar takınılmalı. çünkü sigara toplumsal bir sorun. bireysel değil. daha tolarenslı, daha cesaret verici olmalı içmeyenler bize karşı.

    7- yapabiliriz. sigara tüketimimizi bu sayede minimuma indirerek çok şey kazanabiliriz. dişlerimizi, saçlarımızı, cildimizi, bisiklete binme ve sevişme kapasitemizi, elmanın tadını alma kapasitemizi geri alabilir veya koruyabiliriz.

    eğlencemizi, keyfimizi o puşta bağımlı kılmış olmaktan ötürü öfkelenmeli ve bu yasağı güzel karşılayarak bağımlılığımıza meydan okumalıyız.

    yapabiliriz. birlikte.
648 entry daha
hesabın var mı? giriş yap