1 entry daha
  • bu başlığı okuyunca hiç kimse inanmamış ki kimse bir şey yazmamış

    sayın bakanımız adil karaismailoğlu geçen hafta bir basın duyurusu ile türkiye'nin internet hızının %65 arttığını iddia etmiş. yani diyor ki geçen sene 27mbps'ydi. bu sene ise 44 mbps'ye yükseldi peki türkiye'nin internet hızı nasıl arttı?

    kendisi bir çok başlık altında verileri paylaşmış. 2.2 milyon haneye binaya kadar(modeme ethernet kablosu gelen)-eve kadar(modeme kadar) fiber altyapısı gitmiş 2.6 milyon haneye de fttc yani dolaba kadar fiber dediğimiz, anlayacağınız dille vdsl altyapı gitmiş.

    türk telekom ve btk 4. çeyrek verilerini hala hazırlamadılar, anlaşılan ham verileri bakana da vermemişler.

    bakan yine kullanıcılardan dert yanmış ve kullanıcıların %56'sının 24 mbps'e kadar paketleri tercih ettiğini söylemiş.

    bakan'ın hız artışını açıklamasının tahlili

    bakan dersine iyi çalışmış ve speedtest sayfasını kelime kelime okumuş, bunu da şu cümlesinden anlıyoruz.

    "dünya üzerinde internet hızının ölçümü konusunda kabul görmüş standart bir ölçüt bulunmadığı ve farklı sonuçların ortaya çıktığı görülmektedir."

    "diğer taraftan ülkemizde farklı işletmeciler tarafından son kullanıcılara 1.000 mbps’ye kadar hızlarda genişbant internet hizmeti sunulmakta olup..."

    bakan bey burada speedtest sayfasındaki median ve mean değerlerinden bahsediyor. zaten kendisi internet hızı %65 arttı derken söylediği yalanın farkında. bunun birden bire artış sebebinin türk.net'in 1000 mbps'lik hizmeti olduğunu biliyor. artan mean(ortalama) değer ve bu çoğumuz için hiçbir şey ifade etmiyor. yani bakanın dediği gibi 44,77 ulaşma gibi bir durum söz konusu değil.

    speedtest median(ortanca) ve mean(ortalama) değerlerin ne olduğunu blog sayfasında nasıl farklar yarattığını anlatmış. ve 15 şubattan sonra mean(ortalama) değerlerin kullanıcıları yanılttığı gerekçesiyle kaldıracağnı açıklamış. lütfen okuyun

    https://www.speedtest.net/…edian-announcement-2021/

    okumak istemeyenler için median(ortanca) ve mean ne demek speedtest tek bir görselle açıklamış

    görsel

    raporda "yukarıda verdiğimiz örnekte ne kadar nadir ama aşırı büyük* değerlerin ortalamayı değiştirebildiğini gördük."

    artan birkaç şanslı türk.net kullanıcısının hızı ve ortanca kalitede hiçbir değişiklik yapmıyor.

    peki median değere göre hızımız kaçmış derseniz 18.66, bu sene ise 26.87 yani %69 hız artışı olmuş, bence çarpıtmadan gerçek rakamları vererek de iyi bir sonuç elde etmişiz. ama asıl suçlu düşük hızlı paket kullanan yüzde 56'lık kitle, lütfen türktelekom'a daha fazla para verin, hızınız desteklemese de...

    edit:
    (bkz: türklerin düşük hızlı interneti tercih etmesi)
    (bkz: internet yavaş değil orta paketler tercih ediliyor)

    peki internetimiz dünya ortalamasını yakalayabilir mi?

    evet yakalayabilir, yakalaması için şuanki altyapıda hiçbir değişiklik yapılmasına gerek yok. türk telekom'un mevcut altyapısı bu hızı karşılar. ancak insanlar türk.net değil de türk telekom tercih ettiği müddetçe bir düzelme olmaz. bunu ümit önal kendi ağzıyla ifade etmiş

    --- spoiler ---

    tercih edilen hız 40 mbit’ten 52 mbit’e yükseldi
    türk telekom’un ortalama hız verebilirlik kapasitesinin 51-52 mbit olduğuna dikkat çeken önal, “müşterinin tercihi ise ortalama 23,4 mbit. 2021’in ocak ayında hız 41 idi, bugün 51 mbit. son 3 yıldan beri her yere %99 fiber ile gidiyoruz. 2021 sonunda bu hızlar 60’lara doğru kendini gösterecek. düşük hızlı paketleri de kapatıp üstlere taşımaya çalışıyoruz. bugün türk telekom’a yeni abone olacaksanız 16 mbit altında almak mümkün değil” dedi. ortalama ab internet penetrasyonunun yüzde 70’leri geçtiğini dile getiren önal, “ab’de 70’leri geçtiği dönemde biz türkiye’de yüzde 47, yüzde 48 arasında uğraşıyorduk. 2020 yılı sonu itibariyle bu oranda yüzde 69’u yakaladık. türk telekom’un son iki buçuk yılı internet hane penetrasyonunu artırma, son bir buçuk yılı ise hızı artırma çalışmaları ile geçti. ikisini aynı anda yürütüyoruz. 2021 bittiğinde bu rakamlarda avrupa ülkelerini yakalamış olacağız. 2022 sonunda hedefimiz sabit internet penetrasyonunu yüzde 75’lere çıkarmak” diye konuştu.

    https://www.dunya.com/…ar-tlyi-asariz-haberi-627392

    --- spoiler ---

    bugün ben türk telekom kullansaydım bana tanımlayacağı maksimum paket 50 mbit olacaktı. türk.net hızı hattımın 80 mbit desteklediğini söyledi. aldığım hız ise ethernet kablosu ile 95mbit wifi ile 85 mbit alıyorum. eğer kullanıcılar başka operatörlere geçse, hızları kendiliğinden artacaktır
11 entry daha
hesabın var mı? giriş yap