7 entry daha
  • şeyh şamil davasına son derece sadık bir insandır bu uğurda çok sevdiği annesi ile arasında geçen diyalog da tarihe geçmiştir. bu olay şudur:

    savaş dönemlerinde halktan bazıları artık teslim olalım anlaşma yapalım diye hayıflanmaya başlamıştır. bunun üzerine şeyh şamil teslim olmaktan bahsedene kırbaç cezası vermeyi uygun görmüştür. tabii bu durumda çekinen halk çareyi şeyh şamil'in annesine gitmekte bulmuştur ve annesini ikna edip çok sevdiği annesini kıramayacağını da düşünerekten konuyu bu vesile ile annesinin açmasını sağlamışlardır. annesi şeyh şamil'e teslim olma teklifini sununca şeyh şamil koymuş olduğu kanundan ödün vermemiş aynı cezayı annesine uygulamış sonra annesi cezasını çektikten sonra onu çok üzgün bir şekilde sırtında taşımıştır ve böylece davasının ciddiyetini görenler bir daha teslim olmak barış gibi kelimeleri kullanmamışlardır.

    http://tr.wikipedia.org/wiki/şeyh_şamil

    avasas'ın uyarısıyla araştırmam sonucunda ikinci bir kaynakta ise olay şu şekilde yazmaktadır:

    rus ordularının üzerlerine geldiğini gören çeçen'ler kadın ve çocukları kurtarmak için ruslarla anlaşma yapmak isterler. fakat bunun için imam şamil'in reyini almaları gerekmektedir. ne var ki, bu hususta imam şamil'in zerre kadar taviz vermediğini ve düşmandan yüz çevirmeyi idamla cezalandırdığını bilmektedirler. neticede kura ile iki kişi tesbit edip şamil'e gönderirler. bu elçiler önce imam şamil'in anasını ziyaret ederek, şamil'in muvafakati için aracı olmasını rica edip yalvarırlar. şamil'in anası yalvarmalara dayanamayıp oğluna tavassutta bulunur.

    bu durumu gören şamil, derin üzüntü duyar. canevinden vurulur. çünkü düşmanla anlaşmanın cezası ölüm, anlaşmak için aracı olmanın cezası ise yüz sopadır. yirmi beş senelik şanlı mücadele esnasında bu hükümlerden zerre kadar taviz vermemiştir.

    uzun tefekkürden sonra hükmü verir. anasına yüz sopa vurulacaktır. bu hükmü işiten ananın cevabı şudur:

    "oğul, allah'ın adaletini yerine getirmeden bir lahza geri durursan sana verdiğim sütü helâl etmem."

    şamil anasının cezasını çekmeyi üzerine alır ve kendisine yüz sopa vurulmasını ister. emir kesindir. müritleri kendisinin yerine cezayı yüklenmek isterlerse de şiddetle reddedilirler. neticede ceza en ağır şekilde uygulanır ve imam şamil'e yüz kamçı vurulur.

    "mukaddes dâva uğruna, bin ana ve bin şamil feda olsun!" diyen imam şamil, anasına ait küçük bir vatanî ihmal ve gafletin cezasını bizzat kendisi tekeffül etmiş ve ödemiştir.

    http://www.sevde.de/tarihe_san_ver/seyh_samil.htm
29 entry daha
hesabın var mı? giriş yap