• 1968 dogumlu rus fantastik kurgu yazaridir. en populer eseri iki adet filmi de cekilmis olan (night) watch dortlemesidir. etkilendigi yazarlar arasinda robert anson heinlein, arkadi ve boris strugatsky kardesler ve su ana kadar okumadigim bir yazar olan vladislav krapivin sayilabilir, ki bunu kendisi soylemistir.

    romanlarinda vicik vicik bir buyu, teknoloji fetisizmini kullanmak yerine bu temalari felsefi konulari anlatmak icin bir tema olarak kullanilir. watch serisi bir taraftan anton gorodietsky'in hikayesini anlatirken diger taraftan da etik dilemmalar ustunde yuruyen bir eserdir mesela. quake 3'u andiran bir oyunu konu alan, adini hatirlamadigim, bir kisa hikayesinde de ontoloji yapar - ghost in the shell'den once mi sonra mi yazilmis bilmiyorum ama ayni temadadir, bir program insan tepkileri veriyorsa en basitinden dusunebiliyor ve varligini korumaya calisiyorsa insan midir degil midir sorusuna yanit arar.

    lukyanenko romanlari ve kisa hikayeleri kendine ozgu bir karamsarlik tasir. hikayenin anlatildigi karakterler sorunlu insanlardirlar, kahraman olarak nitelendiremeyeceginiz ozelliklere sahiptirler, zaaflidirlar ve hatta psisik olarak hasarlidirlar ve bunu da genelde birinci tekil sahistan anlatilan hikayelerinde karakterlerin olaylara yaptiklari yorumlardan cikartirsiniz.

    zannimca neil gaiman ile beraber urban mythology diye adlandirilabilecek bir alanda iyi eserler veren iyi bir yazardir.
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap