12 entry daha
  • fotoğraf makinalarında obtüratörün açık kaldığı sürenin adı. 30 saniyeden 1/4000'e kadar mevcut olabiliyor (daha fazlasıda olabilir). obtürator nekadar çok açık kalırsa (yani enstantane nekadar düşük olursa), makinanın içine giren ışık süresi okadar artar. fakat bir yanlış anlama mevcut oluyor genellikle, içeri giren ışık miktarı sabittir, sadece daha uzun süre ışık girer. ışık miktarını ayarlamak içinse (bkz: diyafram). aynı şekilde tersi için, obtüratör nekadar hızlı kapanırsa (enstantane yüksek olursa) içeri giren ışık süresi okadar düşer. doğru pozlama için diyafram, enstantane ve iso ilişkisini iyi bilmek gerekir.

    düşük enstantanede fotoğrafların net çıkması için mutlaka tripod veya monopod kullanılması gerekir. aksi taktirde obtürator uzun süre açık kaldığı için ve bu süre dahilinde eliniz sürekli titrediği için fotoğraf flu çıkacaktır.

    enstantanenin fotoğraf üzerinde bir etkisi daha vardır ki en güzel olayıdır. düşük enstantanede çok hızlı bir nesneyi çektiğinizde, arkasında iz bırakmış flu birşey olarak görünür ki basit makinalarla denediğinizde rahatlıkla görebilirsiniz. ama yüksek enstantaneye ayarladığınız vakit, bu hızlı cisim sanki duruyormuş gibi net çıkar. örneğin bir şelaleyi yüksek enstantaneyle çektiğinizde düşen her bir su taneciğini net olarak görebilirsiniz.
27 entry daha
hesabın var mı? giriş yap