6 entry daha
  • her sene ortalama 200.000 kez gerçekleşen, sıradan bir doğa olayıdır. ancak %75'i sularla kaplı, karalarının da aslında çok küçük bir kısmında insanların yaşadığı dünyamızda nadiren şahit oluruz.

    adına global killer denen ve kuyrukluyıldızlar ya da dünyaya yakın asteroidler arasından çıkması beklenen türden meteorlara ise çok az rastlanır, boyutları büyüdükçe çarpma olasılıkları da düşer:

    20. yüzyılın başında tunguska'yı dümdüz eden türden 70-80 metre çapında bir meteorun* çarpma sıklığı "bin yılda bir" şeklinde ifade edilirken, büyük bir şehri yok edebilecek 150-200 metre çapında bir göktaşı 15.000 yılda bir beklenir.

    fransa boyutlarında bir ülkeyi haritadan silecek ve çarpma sırasında kaldırdığı "tozla" iklimi geçici bir süre için değiştirerek kimi türleri yok oluşa götürebilecek türden göktaşları ise en az 1 km boyutundadır ve günümüze dek yaklaşık 250.000 yılda bir görüldükleri bilinmektedir.

    not: benzer bir sonuca neden olabilecek büyüklükteki kaldera patlamaları, bundan daha sık gerçekleşmektedir. örneğin endonezya civarında 75.000 yıl önce patlayan bir kalderanın yol açtığı volkanik kış yüzünden insan türü neredeyse yok oluyordu. teknoloji ilerledikçe tehlikeli asteroidlerin önceden tespit edilmesi ve kimi aktif ya da pasif önlemler alınması da mümkün olacak ama kaldera patlaması gibi bir doğa olayını durdurmak büyük olasılıkla hiç mümkün olmayacak.
32 entry daha
hesabın var mı? giriş yap