16 entry daha
  • düşük doz elektrik ile hastada bir tür sara nöbeti oluşturmaktır. yeri geldiğinde hayat kurtarıcıdır. bir anestezi uzmanı ve bir psikiyatr uygulama esnasında hazır bulunur. işlem yaklaşık 5 dakika sürer. filmlerden edinilen görüntüler canlanıyor insanın aklında. zaten ekt'nin olumsuz çağrışım yapması da bu görüntüler sebebiyledir. birçok filmde ekt "adam ne hallere düştü bak" sahnesi olarak kullanılır. ama aslında ekt ağrılı bir uygulama değildir.

    uygulamanın beyin hasarı yaptığına dair bir kanıt yok. beyin ısısında çok az bir artış meydana gelir. beyin dokusuna zarar verecek bir artış değildir bu. bazı bellek kusurları ortaya çıkar. bu da yaklaşık bir yıl içinde ortadan kalkar. uygulamadan hemen önceki kişisel anıların tekrar hatırlanması 6 ay - 1 yıl gibi bir süreye yayılabilir. ilaç yan etkilerine ya da yaşlılığa bağlı unutkanlıklar ise mevcudiyetini devam ettirebilir.

    ilaçla tedavi daha da yaygınlaşmakta, ekt'ye olan ihtiyacı azaltmaktadır. fakat hâlâ birçok hasta için tercih edilen bir yöntemdir. çünkü bazen ilaçla tedavi etkisiz kalır ya da yan etkiler sebebiyle ilaçlar istenilen doza çıkartılamaz. hastanın intihar riski bulunabilir. bu gibi durumlarda ekt'nin "hızlı düzeltme" işlevinden yararlanılabilir.

    ekt'den sonra hastada bir şaşkınlık hâli bulunur. yine popüler film sahnelerindendir bu da. "aha, adamın ağzına sıçtılar!" duygusunu yaratır bu sahneler. oysaki bu şaşkınlık hali giderek azalan bir yapıdadır. ekt beyne format atmak değildir. modern anestezi teknikleri ve elektrik akımı süresinin kısaltılması yan etkileri biraz daha azaltmıştır.

    aklıma gelen üç tane çok iyi filmde birer sahne olarak yer bulmuştur:

    (bkz: one flew over the cuckoo's nest)
    (bkz: a beautiful mind)
    (bkz: requiem for a dream)

    düzeltme: birçok makalede ekt'yi örneklemek için bu filmlerden dem vurulsa da "a beautiful mind" filmindeki uygulama aslında insülin şoku*
101 entry daha
hesabın var mı? giriş yap