27 entry daha
  • bir çok kişiye göre "alper görmüş hakkında özden örnek tarafından açılan davanın" sonucunda, alper görmüş'e beraat çıkması ile orjinalliği tescil edilmiş günlüklerdir.

    malesef bilgi kirliği bu düzeyde. bir yerde bir konuşan kafa çıkıyor, diyor ki "alper görmüş beraat etti ve günlüklerin özden örnek'e ait olduğu kesinleşti". üç kişi daha bunu tekrarlayınca biz de bu bilgiyi somut gerçekmiş gibi kabul ediyoruz. ve onun üzerinden teorilerimize devam ediyoruz.

    benim kısaca google'da yaptığım araştırmadan anladığım kadarı ile bu dava ile ilgili nesnel gerçekler şunlar:

    - mahkeme kesinlikle günlüklerin oramiral özden örnek'e ait olduğu yönünde bir tescil kararı vermemiş. hatta tam aksine, gerekçeli kararda geçen ifade şu şekilde : "...günlüğün emekli oramiral örnek'in bilgisayarından indirilip indirilmediği hususunun yargılamaya konu olan suçların unsurlarını ve oluşumunu etkilemeyeceği için araştırılmadığı..."

    davanin hakimi rüveyde kaner örnek’e ait olduğu iddia edilen günlüğün el yazısı ile tutulmuş olabileceğini düşünerek istediğini, ancak mahkemeye cd ortamında getirilen yazıların el yazısı olmadığını belirterek, cd’nin hukuki delil kabul edilmesi mümkün olmadığından teknik raporu istemediğini gerekçeli kararda ifade etmiş. bir çok basın kuruluşu ve köşe yazarı (tabi ki başta taraf gazetesi)ise emniyet tarafından hazırlatılmış bir bilirkişi raporunun bu günlüklerin oramiral örnek'in bilgisayarından çıktığını teyit ettiğini söylüyor. tabi ki bu somut bir bilgi değil, yani anladığım kadarı ile raporu ve neyi teyit ettiğini gören yok. ama rapor denildiği yönde bile olsa, benim merak ettiğim konu böyle bir raporun ne kadar güvenilir olacağı. anlaşılan o ki, günlük bilgisayar ortamında tutulmuş. powerpint formatında olduğu söyleniyor. muhtemeldir ki cd'ye yazma işlemi oramiral'in kendi bilgisayarında olmamış, dosya kanıt olarak verilmek üzere alper görmüş tarafından cd'ye yazılmış. bu durumda, ben nacizane bilgisayar bilgimle şunu sormak istiyorum: bir powerpoint, word, excel dosyasının belli bir bilgisayarda yazıldığı nasıl teyit edilir? cd ya da dvd özden'in bilgisayarında yazıldığı iddia ediliyorsa bile, bu bir şey değiştirir mi? belgenin özelliklerine girilip "hazırlayan" kısmında "özden örnek" bilgisini görmek dışında bir bilgi düşünemiyorum. bu bilgiyi de herkes sonradan bir dosyaya ekleyebilir. örnek'in bu notları yazdığı iddia edilen bilgisayar kendi kişisel bilgisayarı mı yoksa görevindeyken kullandığı bilgisayar mı ondan da emin değilim ama bilirkişinin her iki bilgisayarı da incelemediği, bir eşleştirme yapmadığı biliniyor. o zaman soruyorum, bu bilirkişi raporunda hangi önemli bilgi olabilir?

    zaten örnek'in avukatı dinçer eskiyerli de, mahkemede söz konusu cd'nin uydurulmuş, taklit edilmiş veya değiştirilerek sunulmuş olabileceğini, bu yüzden kesin delil olamayacağını savunmuş. aksini iddia edebilecek biri var mı?

    - alper görmüş neden beraat etti? tam gerekçe şu: "davanın konusu olan iftira ve yalan haber yazmak iddiasıyla ilgili beraat kararı verilmiştir. günlüklerin içeriğinde yer alan darbe girişimleri iddiaları mahkememiz dışında kalıp bizi ilgilendirmemektedir". ayrıca "alper görmüş'ün yazılarında emekli oramiral örnek'e iftira atmak ve hakaret etme niyetinde olmadığı'' ve "suça konu haber genel olarak değerlendirildiğinde, sanığın, yazının şikayetçiye ait olduğuna inandığı ve yayınlandığında ses getirecek nitelikte olduğunu düşündüğü" gibi ifadeler de gerekçeli kararda yer alıyor.

    yani mahkeme günlüklerin kanıt olarak kabul edilemeyeceğini ancak sanığın ilgili yazı dizisinde hakaret içerikli ifadeler kullanmadığından ve günlüklerin oramiral özden'e ait olduğuna inandığını ve gazetecilik refleksiyle bunları yayınlamasının suç işlemediği kararını vermiş.

    tabi bu noktada şüphe verici bir nokta daha var; o da oramiral özden'in avukatının "bu günlükler, sanığın da ifade ettiği gibi, örnek’in bilgisayarından kanun dışı yollarla elde edilmiştir ve mahkemede delil olamaz” şeklindeki ifadesi. yani aslında bir anlamda mahkeme kararı değil, sanığın kendi ifadesi günlüklerin kendi bilgisayarından çıktığını teyit ediyor. bu ifade olmasa bana kalırsa bunun ispatlanması mümkün değil.

    son olarak da hala bu günlüklerin nasıl olup da 3. şahısların eline geçtiği sorusu var. mantıken sanığın kendi isteği ile olmamaması gerektiğine göre, kuvvet komutanı seviyesinde bir kişinin bilgisayarından veri alınması suç değil mi? bunu kim yapabilir? bu konu bence herşeyden daha önemli. herhangi günlük tutan bir kimse bile, yazdıklarını "birinin eline geçerse" korkusuyla hem iki kere düşünüp yazarken hem de güvenliğine azami özeni gösterirken, kuvvet komutanı seviyesine gelmiş bir askerin bu kadar pervasızca anılarını isim belirterek yazması, bunların ismi geçen kişiler için "anayasal düzeni silah zoruyla değiştirmeye teşebbüs" ithamı olduğunu düşünmemesi ve daha sonra da bu günlüklerin bir şekilde çalınmasına imkan verecek şekilde muhafaza etmesi akıl alacak bir şey değil. komplo teorilerine girmeden ben bunu açıklayamıyorum. ancak bu noktada örnek ailesinin çeşitli kişilerle olan ilişkilerinin de gözardı edilemeyecek türden olduğunu düşünüyorum. gene günlüklerde oramiral özden'in "darbeye isteksizliğinin" net olarak ifade edilmesinin ve kendisini direkt olarak suçlu durumuna düşürecek hemen hemen hiç bir ifade beya düşüncesinin bulunmaması da ilgi çekici.

    son sözüm şu: evet belki günlükleri oramiral özden yazdı ve yazılanların hepsi gerçek. ancak bize pompalanan "günlüklerin doğruluğu mahkeme kararı ile kesinleşti" bilgisi ne kadar sağlıklı? ve daha önemlisi biz bunu araştırmadan nasıl bu kadar kolay kabul edebiliyoruz? ve günlüklerde yazanlardan çok (herhalde bazı askerlerin akp'den hoşlanmadıkları ve en azından darbe yapabilme ihtimaline olumlu baktıklarını öğrenmek pek şaşırtıcı değil) bunların bir oramiral tarafından bu kadar net yazılıp belgelenmesive daha sonra nasılsa bazı gazetecilerin eline geçebilmesi şaşıracak bir konu değil mi?

    edit: sonradan öğrendiğim bir noktayı da buraya eklemek istiyorum. alper görmüş ile yapılan ve vatan gazetesinde 28 nisan 2008'de alper görmüş ile gazeteci arasında geçen şöyle bir diyalog var, bilirkişi raporu konusunda faydalı olabilecek bilgi içeriyor:

    (vatan)- peki, emniyet bunu nasıl tespit ediyor; aynı bilgisayarla eşleştirme yapmasına gerek yok mu?

    (ag)- teknik olarak buradaki şey nedir, onu bilmiyorum.

    (v)- neyi tespit ediyor o raporda; ne yazıyor?

    (ag)ne yazıyor deyince şimdi ben o raporu görmüş gibi oldum yalnız.

    (v)- görmediniz mi?

    (ag)- tabii ki ben raporu muhabirden öğrendim dedim ya; böyle bir rapor var deyince öğrendim.

    (v)- raporu belki muhabirden isteyip, görmüş olabilirsiniz diye sordum?..

    (ag) - yok. teknik olarak nasıl bilmiyorum, ama taraf gazetesinin yazdığı şu: emniyetin verdiği bilgiye göre bu günlüklerin eldeki cd’nin özden örnek’in bilgisayarından alındığı kesinleşmiştir; ifade bu. aslında bunun yapılabileceğini ben biliyorum teknik olarak; bu işleri iyi bilen birtakım insanlardan öğrenmiştim. bir word dosyasının kime kayıtlı bilgisayarda yazıldığını, sadece o cd’ye bakarak ve arka plandaki resimler, imajlar okunarak mümkünmüş.
15 entry daha
hesabın var mı? giriş yap