62 entry daha
  • tarihin seyrini değiştirebilecekken son dakkalarda, 90+ da yaptığı bazı mallıklar yüzünde kartacanın ipini çeken kartacalı general.

    kartaca generali hamilcar barca'nın oğluydu. çocuk yaşta ezeli düşmanları romaya olan kini filizlendi. babasının ölümünden sonra kartacada kurmay başkanı oldu. ilk işi hispania eyaletini ele geçirmek oldu. bir dizi başarılı zafer sonunda hispania artık kartaca kontrolündeydi. kuzeydeki ebro nehri roma ve kartaca için hispaniada sınırdı.

    hannibalin sıradaki hedefi roma cumhuriyetinin kalbi olan italyaydı. sefer için kurmaylarıyla planlamalara başladı. ne var ki denizden donanmayla gidemezlerdi, akdeniz roma donanmasının kontrolündeydi. hannibal bir çılgınlık yaptı ve ispanyadan güney fransa rotasından, 50 bin askerle alpleri geçerek italyaya girdi. romalılar bu senaryoyu en çılgın rüyalarında bile göremezlerdi. kuzey italyadaki kelt kabilelerini de ordusuna katılmaya ikna etti. italyada sırasıyla trebbia, trasimene ve cannaede roma ordularını üst üste mağlup etti. romanın tek atımlık gücü kalmıştı. bu böyleyken hannibal, direk roma şehrine saldırmak yerine güney italyadaki şehirleri kendi yanına çekmeyi ve romayı teslim olmaya zorlamayı denedi. bu sürede italyada orta ölçekli çatışmalarla geçen 7-8 yıl içinde hannibal ve askerleri kan kaybederken, roma küllerinden doğdu. torentum şehrinde hannibal ordusunu kıstıran roma, hannibali italyadan attı. devamında afrikaya çıkan roma ordusu hannibali zamada bozguna uğrattı.(m.ö. 202)

    mağlubiyet üzerine kartacadan gemiyle ayrılan hannibal, anadoluya bytinia kralı prusiasın askeri danışmanı olmak için geldi. bir kaç yıl sonra da intihar etti.

    general hannibal barcanın napoli müzesindeki büstü;
    hannibal
33 entry daha
hesabın var mı? giriş yap