7 entry daha
  • şehrin ortasına ya mezarlık ya hapishane koyan anlayış. lan şu istanbul 'da mezarlık görmeyen bir ev yok ya yanarım yanarım ona yanarım. evden çık iki adım sonra mezarlık.

    (bkz: karacaahmet mezarlığı)
    (bkz: zincirlikuyu mezarlığı)
    (bkz: yedikule mezarlığı) *

    edit: elbette şehir büyüdü mezarlıklarla hapishaneler ortada kaldı da bu üç mezarlık bin yıl öncede vardı. üsküdar eskidiyar ken, yedikule sur içindeyken. zincirlikuyu ise zaten şehrin göbeğindeyken. *

    editin editi: yazdıklarımı tam ifade edemedim. eksik açıkladım sanırsam. onun için tam açıklayayım.
    efendim şimdi şöyleki biz türkler ta çin sınırından buralara binlerce yılda kona göçe, kona göçe geldiğimiz için yerleşik kültür oluşturamadık. hiçbir yerde bin yıl ne demek iki yüz yıl bile kalmadık.
    eh bu durumda şehircilik anlayışı ile bir yönetim biçimi de geliştiremedik. adam şehir büyürken gitti hanesini mezarlığın yanına kurdu kimse dur demedi. oysa şehir idareciliği olmasa bile şehir kültürü denen şey adamın içinde yerleşmiş olsa o haneyi zaten mezalığın dibine kurmaz. o zamanda mezarlık hapishane fabrika şehrin tam göbeğinde kalmaz. şehirlerimizde bu hale gelmezdi. bu anlayışı elbetteki şehir planlayıcıları yapmadı. kendiliğinen oluştu. ama yöneticelerde bu çığ gibi büyüme karşısında dur demedi, diyemedi ucuz politikalar uğruna tapu verdi. işte efendim şimdi evden çık iki adım sonra mezarlığın önüne gel. bakırköy' de bile böyle.
    vay canına edit entryden uzun oldu * * * *
242 entry daha
hesabın var mı? giriş yap