15 entry daha
  • yanıtı, kuran'ı yorumladığımız modele göre değişen soru. çünkü kuran'ın kendi içinde bile çelişki gibi görünen sözler var.

    mesela. diyanet işleri başkanlığı'nın sitesindeki mealde: allah'ın, inanalara tuzak kuran inanmayanlara karşı; "biz de onlara tuzak kurduk" diye bir sözü geçiyor. diyanet işleri bunu çevirirken bu ifade her geçtiğinde yanına bir yıldız koyup sayfanın altına bir açıklama ekleme gereksinimi hissetmiş. demiş ki: (aklımda kaldığı kadarıyla) "allah'ın tuzak kurması, onun, kafirlerin tuzaklarını boşa çıkarması anlamındadır." yani burada allah "biz de onlara tuzak kurduk" demiş ama biz "biliyoruz ki" allah mutlak iyi bir güçtür, hiçbir kötülük barındırmaz. ve allah'ın, tuzak kurmak gibi sinsice bişey yapması mutlak iyilik düşüncesiyle çelişir. o halde allah böyle derken "muhakkak" başka bişey demek istemiş olmalıdır. diye "yorum" yapıyoruz.

    (mesela bu söze göre kuran'n geri kalanını yorumlasaydık; yani modelimize göre, allah'ın mutlak iyi olması gerekmeseydi, aynı metinden bambaşka alamlar çıkardı. e ama her ikisi de aynı allah'ın sözleriyse hangi sözü hangisine göre yorumlayacağımıza nasıl karar vereceğiz.)

    sonuçta kuran metin olarak tek dahi olsa, olduğu gibi kabul edilemediğinden, bir modele göre yorumlanması zorunlu. tek olmayan şey işte bu modeller. zaten tarihte ortaya çıkan tüm mezhep, tasavvuf, tarikat ve benzeri yapılar bu yorum farkından ortaya çıkıyor. mesela türkiye'de sünnilik varsayılan kabul ediliyor. sünnilik, kuran'ın peygamberin sünnetine -yani hareketlerine- göre "yeniden yorumlanması" anlamına gelir. yani kuran'ın hiçbirinin birbirine üstinlüğü olmayan milyon tane (hepsi de doğru veya hepsi de yanlış) yorumu olabilir.

    aynı mantığı evrime uyarlarsak; kuran'ı (mormonlar gibi) olduğu gibi kabul etmeye çalışan bağnaz adam; kuran'da biz insanı alaktan yarattık deniyo, maymundan yarattı demiyo o halde evrim diye bişey yoktur diyecek. biraz daha serbest düşünen, ve bilimin b'sinden anlayan bi adam ise; dur bakalım burada başka bişey demek istemiş olmalı diyecek. burada önemli olan şu ki, kuran'a göre bu düşüncelerin biri ötekinden mutlak olarak daha doğru değil.

    benim evrim teorisini doğru kabul etmem için önümde yeterli (aslında fazlasıyla) kanıt var. ben bu satten sonra kuran'da, evrimle çelişen birşeye rastlarsam, evrimi reddetmek yerine evrim düşüncesiyle çelişmeyen bi model üzerinden kuran'ı yorumlamayı tercih ederim.
32 entry daha
hesabın var mı? giriş yap