35986 entry daha
  • sevgili ekşici dostum,

    bana en çok gelen sorulardan bir tanesi "sayın hocam okuduğum hiç bir şey aklımda kalmıyor, ben salak mıyım yok mu bunun bir çaresi ?" olmakta. (bu sorunun daha komiği birisi evime gelip kütüphanemdeki yüzlerce kitabı görünce "hocam bunların hepsini sen mi okudun ?" sorusudur ki içimden hep "yoo pazardan kiloyla aldım" cevabı vermek gelir ya neyse)

    artık bu sorudan ikrah ettiğim için güzel bir yazıyla topluca cevap vereyim dedim.

    buyur dostum okuduğun her şeyin aklında kalması için uygulayabileceğin teknikler şunlar.

    1) kelime hazneni geliştir.

    okuduğunu anlamamanın en büyük sebebi kelime haznenin çok az olmasıdır. yani anlamadığın kelime çok olduğu için okuduğunu anlamıyorsun. bu sebeple bol bol sözlük kullanmaya alış, bir kelimeyi tam olarak anlamadan asla ve kat'a diğer kelimeye geçme. hemen aç bir ınternet sözlüğü o kelimeyi öğren. bunun dışında her gün iki yeni kelime öğrenmeden de yatağa girme. örneğin şimdi " bizim röpdöşambırlı entelijansiyamız çok müteyakkızdır efendim" diye yazdığım zaman aslan görmüş zebra gibi kalma.

    2) kitaba soru sor.

    bir kitap okurken sürekli sorular sor.

    mesela "yazar neden bu cümleyle başlamış ?" , "anlatılan olaydaki iki karakterin birbirleriyle olan ilişkisi nedir ?" "propaganda ve algı yönetimi kitabının 15.sayfasında (sen inançlarını ve düşüncelerini en son ne zaman sorguladın ?) sorusunu yazar neden özelikle sormuş ?" gibi sorulardan bahsediyorum.

    soru sormak seni kitabın gerçekten sahibi yapar yoksa öyle iki simit parasına bir kitaba gerçekten sahip olamazsın. buna aktif okuma denir. ama hiç soru sormadan bır bır da bır bır, mır mır da mır mır okursan o kitap zor aklında kalır dostum.

    3) içerik ipuçları kullan

    bir paragrafı okudun okudun anlamadın. bu durumda paragrafın altında ve üstünde bulunan diğer paragraflarda ipucu ara. aynı şey cümle içinde bilmediğin bir kelime içinde geçerlidir. örneğin "kyros suyu hızlıca içersen dişlerin sızlar" cümlesinde kyros kelimesinin yunanca soğuk anlamına geldiğini suyun dişleri sızlatmasından çıkarabilirsin. kitaplar öyle haldur huldur okunmaz sherlock gibi uyanık ve cevval olacaksın.

    4) kitabın ana fikrini anla

    bir kitabın ana fikrini kavrarsan onu hatırlaman kolay olur. bazen iki cümlede söylenebilecek bir şey için iki yüz sayfa kitap yazılır. özellikle akademik metinler böyledir. kitabı okurken aralarda dur ve düşün. eğer yazarın fikrini işin başında kavrarsan kitabın geri kalanını anlaman ve akılda tutman kolay olur. hani hep okumadan atladığın önsöz bölümleri var ya. işte ana fikir genelde orada bulunur yani oraya boşuna konulmamıştır.

    5) özet çıkar

    dostum bir kitabı akılda tutabilmek için en güzel yol kitabı bitirdikten hemen sonra bir deftere kısa bir özetini yani kitaptan anladığını yazmaktır. güzel bir defter al ve her kitabı bitirdikten sonra oraya kendi dilinle kısaca özetle. bunu yaparsan hem aklında kalır hem de zaman içinde defterler biriktikçe yüzlerce kitabı hatırlaman o defterlere bir göz gezdirmek kadar kolay olur. hadi bakalım verdim sana sırrı gitti.

    6) parçalara böl

    iyi ve kaliteli bir kitabı öyle iki günde gerçekten okuyamazsın. bir bölüm oku daha sonra ara vererek okudukların üstünde düşün. eğer kitap aşırı zorluysa bunu iki üç paragrafta bir yap. çünkü beynin bu aralıklarda okuduğunu sindirecektir. nasıl koca tabak yemeği güp diye midene indirmiyorsun, çatal bıçakla kese kese yavaş yavaş yiyorsun bu iş de ona benzer.

    7) kolaydan başla

    kitapları anlama problemin varsa tavsiyem bu anlattığım taktikleri önce kendi seviyenin altındaki, basit bulduğun kitaplarda dene. bu teknikleri o kitaplarda deneyip alıştıktan sonra daha etli butlu kitaplara saldırabilirsin.

    bonus : hocam kitap okuya okuya gözüm bozulmasın arada eğitici videolarda izlemek isterim diyorsan buyur kardeşim sana içinde onlarca bilgi dolu video bulunan kanalıma davet ediyorum. kitap okumaktan gözün acıdığında tak kulaklığı benim senfonik sesimden güzel güzel videolar dinle.

    buyurunuz kanal

    https://www.youtube.com/c/aydinserdarkuru

    sevgilerimle
5614 entry daha
hesabın var mı? giriş yap