30235 entry daha
  • "finansal kriz[lerin] çoğunun arkasında ise merkez bankalarının yanlış politikaları var." önermesi uydurmanın daniskasıdır. kapitalizmin krizlerinde sebep merkez bankalarının yanlış politikaları değil. kapitalizmin çeşitli seviyelerde kriz üretmek için merkez bankasına ihtiyacı yok; aksine merkez bankaları krizleri kompanse ediyor. krize yol açma kapasitesi olan ise, tam da hiç bir asli değeri olmayıp fiyatı saf spekülatif bir şeyin -ör bitcoin ya da tether- dolaşıma sokulması ve cüsselenmesi. bir tarafınızdan ezbere element terennüm etmeyiniz.

    meta fiyatlarında dalgalanma ve spekülasyon olabilir ancak fiyatları her zaman ortalama gerçek değerini bulur. bitcoin bir meta değildir, aslen saymaca para niteliğindedir. bu sebeple başına gelebilecekler metalarınkiyle karşılaştırılmayacak ölçekte olur.

    (bkz: bitcoin/@naculos reloaded)

    edit ek: merkez bankaları ekonomiye para politikası araçlarıyla müdahale edebilir, elindeki araç bu. ekonomiye ya da krizlere müdahale sebebi "melek" olması değil, ekonominin işlemesini sağlama çabasıdır. ekonomi durursa zenginlik de olmaz, paranın karşılığı da.
12197 entry daha
hesabın var mı? giriş yap