159 entry daha
  • ''daha'' diyebildiğimize göre bir ölçüm yapabiliyor olmamız gerekir, yani kadın zekası veya erkek zekasının, herhangi bir cismin boyu, ağırlığı gibi ölçülebilen bir sistem dahilinde karşılaştırabilirsek hangisi daha zeki bilebiliriz diye düşünüyorum malum
    '' ölçemediğimiz şey sizi ölçer'' gibi bir söylem vardı sanki.
    zeka denince ilk akla gelen ''iq'' testleridir, (bkz: iq)1900 yılların başında , almanlar tarafından ortaya atılmış ve zaman içinde geliştirilerek günümüze kadar gelmiş halen etkin kullanılan ve bir o kadar tartışmalı testlerdir.

    https://www.cell.com/…ulltext/s0896-6273(12)00584-3

    evrimsel süreçte, yani insan oğlunun ilk varoluşundan bu yana kadın-erkek arasındaki güç dengeleri, ilişkilerinde aldıkları roller ve görevler, aslında şu an modern dediğimiz günümüz insanının beyin yapısı, zeka seviyesi ve sosyal becerilerini belirlemiştir.
    kadın beyni ve milyonlarca yılda kazandığı yetenekler; beyin sağ ve sol yarımkürelerini birbirine bağlayan bir bağ demetinin (bkz: korpus kallosum) daha büyük olması ve bunun sonucunda da kadınların 2 yarım küreyi eş kullanma becerisinin olmasıdır. işlevsel sonuçları ise kadınların daha üstün dil yeteneğine sahip olmalarıdır. :)
    erkek beyninde ise aynı lobun ön ve arka kısımları arasında kurduğu bağların daha güçlü olması ona bedensel güç, haritada yön bulma becerisi ve kas kontrolü gibi alanlarda avantajlar sağlıyor.
    yani zekayı, hayatta kalma becerisi, yaşama yeteneği olarak kabul edersek, olaya ne tarafından bakarsanız, o tarafın en zekisi, o konuda yetenekli olandır yani hafıza, sosyal becerileri öne çıkaran bir testte kadınlar daha zeki, iq testine göre evet erkekler, fotografik hafıza testlerinde ise açık ara şempanzeler daha zekidir. bunu da söylemeden geçemeyeceğim :)
    :)
79 entry daha
hesabın var mı? giriş yap