4 entry daha
  • kendisi secimi kazanamadigi halde rektor olarak atanan ilk kisi degildir.

    bilindigi uzere, rektor atamalari cumhurbaskani tarafindan yapilir. cumhurbaskani bu atamalari yaparken secim sonuclarini dikkate alir fakat ona uymak zorunda degildir.

    bu yuzden, gecmis donemlerde diger cumhurbaskanlari da cok benzer uygulamalar yapmis, secimlerde 3. veya 4. olan pekcok kisi rektor olarak atanmistir. elbette gecmis donemde yapilan bu atamalar da tipki bugunku gibi ideolojik amacliydi.

    keza ahmet necdet sezer'in 2004 yilinda atadigi rektorlerden 5'i, universitelerinde yapilan secimlerde 2. olmus kisilerden olusuyordu. elbette, ahmet necdet sezer bu atamalar sirasinda kanunun kendine verdigi yetkiye dayanarak kendi ideolojik goruslerine yakin olan kisileri secme yoluna gitmisti. yoksa elbette 1. secilen 5 rektorun yerlerine 2. sirayi alanlarin atanmasi baska turlu aciklanamaz.

    ahmet necdet sezer'e universitelerin kendi icinde yaptigi secimleri gormezden gelme hakkini veren yasa maddeleri abdullah gul tarafindan da gonul rahatligi ile kullanilabilir tabi ki. simdiye kadar yetkilerini bu yonde kullanan cumhurbaskanlarinin, ileride abdullah gul gibi islami kimligi agir basan birinin o makama geldiginde benzer davranislarda bulunacagini dusunerek universitelerin secim sonuclarini dikkate almalari beklenirdi. ama boyle olmadi malesef.

    kisacasi, rektorluk secimlerini umursamayip, kendi ideolojisine yakin kisileri atamak, turkiye cumhuriyeti cumhurbaskanlarina ozgu bir gelenektir. bilirsiniz, abdullah gul geleneklerine bagli, muhafazakar bir adamdir.

    uyari uzerine edit:
    yok, muhammed sahin'i secimlerde 2. oldugu halde cankaya'ya 1. sirada gondermis. evet, yok'un bu yetkisi var. rektor adaylarini cumhurbaskanina istedikleri sirayla gonderebiliyorlar. hatta 1. secilmis birini aday listesinden cikarma haklari bile var.

    sahsen aslinda universitelerde nicin rektorluk secimleri yapiliyor, onu da bilmiyorum. insanlar nicin kendileriyle dalga gecilmesine ses cikarmiyorlar? ogretim uyeleri cumhurbaskaninin (uzun yillardir bu boyle) ve yok'un bu yetkisine neden itiraz edip degistirme yonunde baski yapmiyorlar bilmiyorum.

    aslinda biliyorum da bilmezden geliyorum...
86 entry daha
hesabın var mı? giriş yap