4 entry daha
  • türkiyenin ilk defa bir olimpiyat oyununda ilk sıralarda yer alacağı açılış törenidir şöyleki ;

    1896 yılından bu yana gerçekleşen olimpiyat oyunlarının açılış törenine en sonlarda katılan ve çoşkuya ortak olayaman türkiye bu sefer 4. olarak katılacak. peki ama neden?
    türkiye, çinceden dolayı olimpiyatların açılış törenine 4. sırada katılacak. 1896 yılından bu yana gerçekleşen olimpiyat oyunlarında türkiye alfabetik sıraya göre her zaman açılış törenine en sonlarda katılıyordu. bu da açılıştaki coşkuya ortak olamamasına neden oluyordu.

    türkiye'nin baş harfi olan ''t'' harfinden ötürü olimpiyatların açılış töreninde türkiye olimpiyat kafilesi 184. sırada stada giriş yapıyordu.

    ancak, çin'de bu durum tersine döndü. zira alfabesi bulunmayan çin dilindeki karakter yazım vuruşlarına göre türkiye bir anda dördüncü sıraya yükseldi. çin dilinde türkiye 'tu-er-qi'' olarak adlandırılıyor ve ''tu'' karakteri 3 vuruşta yazıldığı için sıralama gereği türkiye en ön sıralarda stada girme hakkı kazandı.

    2004 atina olimpiyatları'na ev sahipliği yaptığından dolayı yunanistan herhangi bir kurala tabi tutulmaksızın stada birinci sırada girecek. olimpiyatların açılış törenine ulusal ve bölgesel bazdaki 205 olimpik komitenin delegasyonu katılıyor. 205 ülke ve bölgeden 10 bin 500 sporcunun katılacağı oyunlarda 28 branşta müsabakalar yapılacak.

    çinlilerin 100 yillik rüyasi gerçek oluyor

    çinlilerin yıllardır iple çektikleri 2008 pekin olimpiyatları'nın resmi açılış töreni yarın yapılacak. türkiye saatiyle 15.00'de başlayacak ve olimpiyat tarihinin en yüksek katılımlı açılış törenine pek çok ülkenin devlet başkanı katılırken, törenin açılışını çin devlet başkanı hu jintao ilan edecek.

    kuş yuvası' olarak da anılan ulusal stadyum'da düzenlenecek olan açılış töreni, yaklaşık 3,5 saat sürecek. ''one world one dream (bir dünya bir rüya) sloganıyla başlayacak olan pekin olimpiyatları'nın açılış törenini 91 bini seyirci olmak üzere toplam 160 bin kişi izleyebilecek.

    olimpiyat oyunları'nın açılış törenine 80 ülkenin devlet ya da hükümet başkanının katılmasının beklendiği ifade edildi. abd başkanı george w. bush da açılışı izleyecek. bush, böylece kendi ülkesi dışındaki bir olimpiyat oyunlarında ilk kez açılış törenine katılmış olacak. 2008'in 8. ayının 8. gününde gerçekleştirilecek açılış töreninin saati de 20.08 (akşam sekizi sekiz geçe) olarak belirlendi. meteoroloji uzmanları, açılış töreninin başlaması sırasında pekin'de sağanak yağmur beklediklerini açıkladı.

    törende, 28 yerel dans ekibi 75 dakika boyunca izleyicilere görsel şölen sunacak. törenin en görkemli gösterisi olarak kabul edilen, 'artist performans' bölümü bir saat sürecek. bu gösterinin ilk bölümü, çin'in binlerce yıllık medeniyetine, ikinci bölümü ise çağdaş çin'e vurgu yapacak.

    3.5 saat sürecek açılış töreni boyunca pekin'e tüm uçuşlar yasaklandı. öte yandan, uluslararası olimpiyat komitesi (ioc) başkan yardımcılığı'na bugün çinli yu zaiqing 94 oydan 84'ünü alarak seçildi.

    (cihan)
    vardır bi güzellik bundada, bize şanslı gelir belki.
74 entry daha
hesabın var mı? giriş yap