64 entry daha
  • çok alakasız görünecek belki ancak, şu son 2 günlük "ortalık sevişenlerden geçilmiyor," haberlerini 2000'lerdeki "köprüden atlayarak intihar etme" haberlerine benzetiyorum.

    o dönemlerde, yani boğaziçi köprüsü'nün adı henüz değişmemişken, köprüden atlayan bir kişinin haber olmasının ardından intihar vakaları artmıştı.
    yani burada intihar edenlerin psikolojisini incelemek değil derdim, ancak intihar edenlerin basında yer almasının da etkisiyle, insanlar boğaziçi köprüsü'nü intihar etmek için daha çok tercih etmeye başlamıştı.

    bu böyle bir süre devam etti. intihar edenler kadar, vazgeçenler de haber oluyordu. hatta, ibrahim tatlıses bile bir dizisinde ya da klibinde köprüde intihar sahnesi çekmişti.

    bu, biraz çift yönlü çalışan bir şey: basın, bu tür haberleri yaparak gelir elde ederken köprüde intihar girişiminde bulunan insanlar da bir şekilde gazete/tv'lerde haber oluyordu (bu cümle, intihar teşebbüsünde bulunan ya da intihar edenleri yargılamamaktadır, tespit yapıyorum.)

    sonra, hatırladığım kadarıyla, basın kuruluşları ortak bir karar aldılar ve köprüde intihar eden olsa bile bunu haberleştirmemeye karar verdiler.

    sonraki süreçte köprüden intihar teşebbüslerinde gözle görülür bir azalma oldu.

    dün bir şekilde patlayan "sevişme" görüntülerini de bu açıdan ele almak gerekiyor belki de.
    türkiye'de belki her gün yüzlerce insan halka açık alanlarda seks yapıyordu ama biz görmüyorduk.
    ancak dün içeriklerden biri paylaşılıp devasa bir ilgi çekince insanlar bunları paylaşmaya başladılar.
    burası önemli, çünkü görüntülerde "tarih ve saat" damgası yok, farkındaysanız. yani bu görüntüler, günler, haftalar önce çekilmiş olabilir ve dünkü devasa ilgi sonrası diğerleri de ellerindeki görüntüleri paylaşmış olabilir.

    görüntüler "dün" ya da "bugün" çekilmiş olsa dahi, yine aynı noktaya geliyoruz: şu anki "trend" bu.

    (bunun planlı bir "komplo" olup olmadığına yönelik yorum yapacak donem yok. ancak az buçuk sosyoloji biliyoruz çok şükür.)
357 entry daha
hesabın var mı? giriş yap