294 entry daha
  • haziran ayı, 1969'da new york'ta meydana gelen stonewall ayaklanmaları'nın onuruna, uzun zamandır lgbtq onur ayı olarak kabul ediliyor.

    gökkuşağının lqbtq sembolü olarak kullanılması ise açık gey ve bir drag queen olan sanatçı gilbert baker'ın ilk gökkuşağı bayrağını tasarladığı 1978 yılına kadar uzanır.

    baker, daha sonra 1978 yılında san francisco belediye konseyine seçilen ve abd'deki ilk açık gey yetkililerden biri olan harvey milk tarafından gey topluluğu için bir gurur sembolü yaratmak için görevlendirildiğini açıklamıştır.

    baker, bu sembolün bir olmasına karar verdi çünkü bayrakları gururun en güçlü sembolü olarak görüyordu. verdiği bir röportajda "eşcinseller olarak işimiz ortaya çıkmak, görünür olmak, gerçeği yaşamak, yalandan kurtulmaktı. bayrak bu misyona gerçekten uyuyor, çünkü bu, görünürlüğünüzü ilan etmenin veya 'ben buyum!' demenin bir yolu." demiştir.

    baker, gökkuşağını gökten gelen doğal bir bayrak olarak görüyordu ve şeritler için temsil ettikleri değerlere göre 8 renk seçti:

    seks için pembe, yaşam için kırmızı, sağlık için turuncu, güneş ışığı için sarı, doğa için yeşil, sanat için turkuaz, uyum için çivit mavisi ve ruh için mor. görsel

    gökkuşağı bayrağının ilk versiyonları 25 haziran 1978'de san francisco gay özgürlük günü geçit töreninde kullanıldı. baker ve gönüllülerden oluşan bir ekip bayrakları elle üretmişti ve herkesin bu bayraklardan edinebilmesi için bayrağı seri üretmek istiyordu. görsel

    bununla birlikte, üretim sorunları nedeniyle, pembe ve turkuaz şeritler kaldırıldı ve çivit mavisi, düz mavi ile değiştirildi, bu da günümüzün altı şeritli bayrağını (kırmızı, turuncu, sarı, yeşil, mavi ve mor) ortaya çıkardı. bu bayrak bugün kullanılan en yaygın gökkuşağı bayrağıdır. doğal bir gökkuşağında olduğu gibi en üstte kırmızı bir şerit içerir. farklı renkler, lgbtq topluluğundaki çeşitliliği ve birliği temsil etmeye başlamıştır.

    gökkuşağı bayrağının lgbtq gururunun sembolü olarak kabul edilmesi ancak 1994 yılında gerçekleşti. o yıl baker, stonewall isyanlarının 25. yıldönümü için bayrağın 1.5 kilometre uzunluğundaki bir versiyonunu yapmıştır. o günden sonra gökkuşağı bayrağı, lgbtq gururunun uluslararası bir sembolü olarak kabul edilmiştir. görsel

    kaynak: britannica
32 entry daha
hesabın var mı? giriş yap