297 entry daha
  • medikal estetikle uğraşan, bu konuda bir çok eğitim, seminer almış ve halihazırda uygulayan bir hekim olarak yaptırmayı düşünenler için genel bir bilgi vermek istedim bu kadar bilgi kirliliği görünce. klasik botox maddesinin üretiminden, ne olduğundan falan bahsetmeyeceğim.

    dünyada kabul görmüş iki adet botox markası var. dysport ve allergan firmasının direkt adıyla botox. bunlar dışında iran botoxu diye geçen piyasada çoğu kişinin uyguladığı .... vs gibi isimlerde farklı markalarda var ama bunların bir çoğu merdiven altı ya da kaçak. türkiye'de geçerliliği yok. bakanlık onayı yok. yaptıracaksanız öncelikli dikkat etmeniz gereken markasıdır. eğer dediğim diğer markaları yaptırırsanız hem etkinliğini tam göremezsiniz hem beklenen süreden kısa süre etki gösterir hem de komplikasyon riski çok artar.

    yukarıda söylediğim sebeplerden dolayı çok farklı fiyat verenler var. bin tl ye yapanı duydum daha yeni, bin tl yapanla üç bin tl'ye yapan arasında ne fark olduğı yukarıda gayet açık. botox yaptırdım demek için ucuzuna kaçmayın emin olun bin tl diyen daha güzel kâr ediyordur. şuanki güncel fiyatlarda 2bin tl aşağısına olma ihtimali yok. bir de o iki markanın güzelliği sadece ecza depolarından doktorlar tarafından temin edilebiliyor olması. diğer markaları siz bile alabilirsiniz , hatta instagramdan bile satış yapanlar mevcut bazı markaları.

    botox yüz kaslarınızı tamamen ya da kalıcı etkisiz hale getirmez. ortalama süresi 6 aydır bu kişiye göre uzayabilir de kısalabilir de. etkisinin 3 ay sürmesi her zaman yanlış uygulandığı anlamına gelmez, vücut yapısıyla da alakası vardır. uygulanan miktara göre de kaslarınız belli oranda hareket ettirebilirsiniz.

    botox doğrudan kas içine uygulanır. hangi kasa uygulanınca nasıl bir görünüm olacağını uygulayan hekim bilir ve kırışıklığınıza, isteğinize göre belli kaslara belli miktarlarda uygular. bu sayede kadınlarda kaşların daha yüksek durması sağlanarak daha feminen bir görünüm elde edilebilir, ince kırışıklıklar açılabilir.

    son zamanlarda popüler olan baby botox, normal botox uygulamasından farklı bir uygulama değildir. aynı uygulamanın daha az toksin verilerek, daha doğal(?) bir görünüm verilmesi işlemidir. kaslar bir miktar hareket ettirilebilir. derin kırışıklığı olan ya da yaşı ilerlemiş, o kasları gelişmiş kişilerde çok işe yaramayacaktır.

    hafif ağrılı bir işlemdir. normal iğneyle uygulanmaz. genelde 30g 32g dediğimiz bu alanda kullanılan çok daha ince özel iğne uçlarıyla uygulanır. uygulama öncesi herhangi bir uyuşturma işlemi yapılmaz. dayanılmayacak bir ağrısı yoktur ağrı eşiğiniz düşük olsa bile.

    komplikasyon riski her girişimsel işlemde olduğu gibi bunda da var tabiki. ama bir dolgu kadar değil. oluşabilecek komplikasyonlardan bazıları; enjeksiyon yerinde morluk, kızarıklık, enfeksiyon, allerjik reaksiyon ve düşük göz kapağıdır. en doğru ilaç ve teknikle uygulansa bile bunların yaşanmayacağını kimse garanti edemez ama dediğim iki markayla ve deneyimli 'hekimle' bu riskler minimuma iner. iyi tarafı ise bunlar kalıcı değildir. enfeksiyon, morluk ve allerjinin medikal tedavisi yapılır. belli bir sürede iyileşme sağlanır. düşük göz kapağının da tedavisi vardır ama çok efektif değildir. ayrıca bunun tedavisinde kullanılan ilacın ülkemizde bulunması temini zordur. başınıza geldiğinde paniklememeniz ve sürecin geçici olduğunu bilmeniz en önemli şeydir. botox etkisini kaybettikçe normale dönecektir.

    en önemli konu kesinlikle hekim olan kişilere uygulatmanız. söylediğim ve söylemediğim bir çok komplikasyon genelde bu işlemleri basit gören, anatomiden, fizyolojiden, farmakolojiden bir haber, işi saç kesmek, kaş yapmak ya da cilt bakımı yapmak olan kuaför ve güzellik uzmanı diye adlandırılan kişiler tarafından uygulanan uygulamalarda gerçekleşmektedir. bu hekim pratisyen de olabilir uzman da çünkü uzmanların çoğu da günümüzde bu eğitimleri pratisyen olan medikal estetik hekimlerinden öğrenmektedir.

    botox en çok estetik amaçla yapılsa da tedavi amacıyla da uygulama alanı çok geniştir. migren botoxu, terleme botoxu, diş sıkma botoxu gibi bir çok sorunda da kullanılmaktadır. kimisinde çok güzel sonuçlar alınırken kimisinde etkisiz kalmaktadır.

    'uzak durun' , 'doğal durmuyor' gibi söylemlerde bulunanların çoğu dolguyla botoxu bile ayırt edemeyen, magazinden duyduğu kalıplaşmış bilgilerle boş konuşanların yorumlarıdır. tıbbi bir işlemdir ve tıbbın her güzelliğinden faydalanın. kendinizi ve hekiminize kulak verin.

    ek 1- botoxta etki uygulanır uygulanmaz başlamaz. işlem bittikten sonra aynaya bakıp 'ee ne oldu şimdi' demeyin. etki 3 günde başlar, 15 günde tam oturur. sizi görenlerin 'sende bir değişiklik var ama ney?' demesi ise 1-2 ayı bulabilir (: düzenli uygulamada o değişiklik daha güzel hissedilir.

    aklıma geldikçe daha da detaylandırırım. tıbbi kısımlarına girmeden, yaptırmayı düşünenleri biraz da olsa bilgilendirmek amaçlı yazdım. saygılar sevgiler.

    edit: yan marka isimleri kaldırıldı
98 entry daha
hesabın var mı? giriş yap