13 entry daha
  • herkese merhabalar.

    son günlerde ismi beşiktaşımız ile geçen sol oyuncusu kazımcan karataş analizimi okumak isteyenler buyursun.

    henüz 2003 doğumlu, 1,82 boyunda, altay'ın sol kanadında oynayan genç oyuncu kazımcan, bu sezon süper lig'de dikkatleri üzerine çekti. gerçekçi olmak gerekirse, efsane bir performansla değil, 19 yaşında düzenli oynadığı için ilgi üzerindeydi. bir de altyapıdaki popülaritesi.

    kariyer yolculuğuna bakacak olursak, altyapıdayken daha önce avrupa'nın gent, ajax, westerlo gibi takımların ilgilendiğini görüyoruz. ama bir şekilde altay'da kalınca, altay da bu sezon kazımcan'ı piyasaya sürüp, göz önüne çıkardı. küme düşmesine rağmen, oyuncu değerlendi.

    küçük yaşlardan ofans oyuncusu olarak başladığı kariyerine, önce sol kanat, sonra sol bek olarak devam etti. yaşı henüz 19 olduğu için, bu kararı erken vermesi, gelişimi açısından gayet olumlu. öğrenme kabiliyetine göre, hücumcu bir bek oyuncusu her zaman değerli olur.

    futbolculuk özelliklerine bakacak olursak, topla ilişkisi iyi, fiziğini kullanabilen, güçlü, dikine oynamayı seven ve ofansta bir şeyler yapmak isteyen bir oyuncu. çok çizgide kalmıyor, içeri top sürebiliyor, çalım yeteneği de var. bu oyuncunun genel özellikleri.

    bu sezon altay'da 15'i ilk 11 olmak üzere 23 lig maçına çıktı. zaten kasım ayından itibaren oynamaya başladı. çünkü mustafa denizli o bölgeye iran'dan bildiği naderi'yi transfer etmişti. naderi ise ciddi bir sakatlık yaşayınca kazımcan oyunun içine girdi ve orada kaldı.

    genel verilerine bakacak olursak; gol atmadan, 1 asistle sezonu tamamladı. maç başına da %71 pas ortalaması yakaladı. pas ortalaması ortalamanın altında diyebilirim. maç başına 1 top çalma, 1 müdahale ve 1,3 tehlike engelleme ile oynuyor.

    maç başına 0,8 kere de rakibini topla geçiyor. diğer yarı sahaya başarılı pas verisine baktığımızda %56 gibi epey düşük bir oran yakalamış. bu sezon 2 kere de penaltı yaptırdı. %48 hava topu, %42 ikili mücadele kazanıyor. bu verileri ortalama diyebilirim.

    rıdvan gitti, yerine de genç türk sol bek olduğu için en uygun aday olarak kazımcan ismi yazıldı. birkaç yıldır, tartışmalarla başlayan kariyerini avrupa ligi şampiyonu'na giderek taçlandıran rıdvan, kazımcan'ın çok önünde bir futbolcu. buna kimsenin itirazı olmaz.

    ama bu karşılaştırmalarda büyük bir ezberi bozacağım. çünkü kazımcan'ın ofanstan evrilen bir sol kanat oyuncusu olması, "önde iyi, geride kötü" algısı yaratmış. ama veriler öyle demiyor. şimdi rıdvan kıyasında göreceksiniz, geride çoğu özellikle rıdvan'dan iyi.

    maç başına top kazanmada 5,49'a 5,33 olmak üzere rıdvan'dan iyi bir sayı yakalamış. yine rakip sahada 1 top kazanarak, rıdvan'ın 0,8'lik sayısını geride bırakmış. maç başına 6,46 araya girme ile, rıdvan'a epey fark atmış. hava topu (boylu oyuncu) kazanmada da yukarıda.

    en önemlisi başarılı defansif aksiyon sayısı toplamında rıdvan'dan iyi durumda. ama rıdvan'ı değerli kılan özelliklerin hepsinde rıdvan açık ara farkla önde. pas, gol ,asist, şut pası, dribling, atak aksiyonları gibi özelliklerde rıdvan epey önde görünüyor.

    hatta comparisonator verilerinde, ortalama index'te rıdvan, kazımcan'ın 3 katı veri yakalamış. tabi bu verileri, takımların oyunları, ligdeki konumlarına göre de değerlendirmek doğru olur ama kazımcan geride kötü, mnde iyi ezberini kırmak istedim.

    bir konu daha var. kazımcan tek sezon oynadı ve henüz 19 yaşında, anlık 6,5 milyon euro görmüş rıdvan ile kıyaslamak haksızlık olur. bu sebeple, rıdvan'ın geçen sezonu ile kıyasladığımda, verilerin birbirine yaklaştığını görüyorum. o büyük farklar ortadan kayboluyor.

    şimdi bir kıyaslama daha yapacağım; emircan terzi. u19 elit ligi'nde oynadığı maçları baz alarak bazı verileri karılaştırdım. ama liglerin kalitesi noktasında büyük fark olduğunu belirteyim, bu yanıltıcı olmasın. ortalama verilerle bir çıkarım yapıyorum.

    az önce kazımcan'ın üstün özelliği olarak saydığım defansif parametrelerin (top kazanma, araya girme, defansif aksiyon) hepsinde, emircan daha üstün görünüyor. pas, ilginçtir, hava topu gibi verilerde de emircan daha iyi. ofansif verilerde ise yakın olduklarını görüyoruz.

    kazımcan'ın en olumsuz özelliği ne derseniz, van aanholt'un ardından ligin en çok şut çeken 2. sol beki. fakat hiç golü yok! en iyi özelliği ne derseniz de, araya girme verilerinde carole'ün ardından ligin en iyi 2. sol beki. özellikle bir iyi, bir kötü özelliğini yazdım.

    sonuç olarak; yaşı, maliyeti ve potansiyeli düşünülürse alınmasına olumlu bakabiliriz. ama hemen bugün gelip ilk 11'e yazılır mı? emin değilim. rıdvan gibi bir gelişim sürecine ihtiyacı var. zaten yaşı ve potansiyeli bu sebeple değerli.

    okuyan herkese teşekkür eder, keyifli günler dilerim.
1425 entry daha
hesabın var mı? giriş yap