193 entry daha
  • izleyiciyi sürekli ters köşe yaparak ilerleyen akıcı bilim kurgu filmi. ancak detaylara dikkat etmeyenler için sonunda "ne oldu lan şimdi" hissi oluşabiliyor. ha detaylara dikkat ettiğinizde de senaryodaki kara noktalardan dolayı bu his oluşabiliyor ama bu izleyiciyi düşündürdüğünden dolayı filmi daha akıcı yapıyor.

    --- özet spoiler ---

    yetiştirici robot sadece iyi, akıllı ve ahlaklı bir insan yetiştirmiyor. böyle insanlar yetiştirecek mother yetiştiriyor.

    robotlar hilary'i bilinçli olarak merkeze yönlendirmiş olsun veya olmasın hilary'nin vurulmasının sınavın parçası olduğu gibi hilary'nin apx3'ü merkezden kaçırmasının da sınavın bir parçası olduğunu ve kardeşinin bakımı için merkeze dönmesinin apx3'ü mother yaptığını düşünüyorum.
    --- özet spoiler ---

    --- spoiler ---

    filmin başında "robot dahi büyütebileceğinden fazlasını dünyaya getirmiyor" diye düşünmüştüm robotun "annen olarak algıladığın şeyden çok daha fazlasıyım. bu kabuk kadar dışarıdaki droidler de benim bedenim. dünyayı ailemize hazırlayan makineler de." sözü de robotun isteseydi daha da fazlasını yetiştirebileceğini gösterdi. robot yetiştirebileceğinden fazlasını büyütmemenin yanında sadece büyütme görevini de yapmıyordu bundan daha fazlasını düşündüğünden embriyoları sadece iyi ve ahlaklı bir şekilde büyütüp ayrıca mother misyonunu onlara kazandırmaya çalışıyordu. buna filmin sonunda apx3'ün yetiştirici robota bırak ben onu yetiştiriyim demesi ve droidlerin de apx3'ün mother misyonu kabul edildiğinden dolayı yine apx3'ün yetiştirici droidi yok etmesine izin vermesini eklersek yetiştirici robotun mother yetiştirdiğini kanıtlarız.

    tüm robotların kendisi olduğu gibi tüm mekanik devreler, kapılar vs. de kendisi olduğu için yetiştirici robot uyurken dahi sistemin herşeyden haberi olduğu aşikar ve bu da hilary'nin vurulmasının sınavın bir parçası olabileceğini gösteriyor. robotların filmdeki kudreti, droidin hilarye olan "anneni hatırlıyor musun?" sorusu, hilary'nin sınavın bir parçası olabileceği ihtimalini güçlendiriyor. keşke hilary'le olan son sahneye "hilary: istediğini yaptım benden ne istiyorsun?" sorusu eklenseydi de senaryo çözülmüş olsaydı. apx3 robotlar tarafından seçim yapılmaya zorlanılsa da zorlanılmasa da sonuçta apx3 hilary'i değil kardeşini yani insanlığı/mother misyonunu seçti. yani kardeşinin bakımı için geri dönmek apx3'ü mother yaptı.

    ayrıyeten filmin sonunda dışarıdaki droidlerin yetiştirici droide yardım için kapıyı sistemden açmak yerine kapıyı eritmeye çalışmasının "tüm makineler ve tüm droidler benim vücudum" diyen yetiştirici droid için senaryoda açıklık yarattığını belirtmek gerekir.
    --- spoiler ---

    ayrıca "robota yüklenilen parametrelere göre ahlaklı olan tek tip insan nesli yetiştirmek ne kadar etik ne kadar ahlaklı?" sorusunu akıllara getirmiştir.
6 entry daha
hesabın var mı? giriş yap