23 entry daha
  • francis albert sinatra, hoboken - new jersey de 12 aralik 1915 te dogdu, ailesinin tek cocugu idi.

    gencliginde gazete kamyonlarinda calisti, sekreterlik okuluna gitti, ingilizce yazim calisti, sonrasinda spor muhabiri olmaya kadar yukseldi.

    ilk profesyonel kontratini hoboken four adli radyoda major bowes amateur hour icin soyledigi shine adli parca ile yakaladigi basaridan sonra yapti. 1938 de rustic cabin adli bir gosteri evinde sarkici, garson, komedyen olarak calisti. bu da haftada $25 lik bir kontrat idi. harry james tarafindan burada kesfedildi ve onun swing grubuna katildi.

    james ile 1939 da yaptigi turneden sonra tommy dorsey in orkestrasinda bas sarkici olarak 1940 42 yillari arasinda calisti. bu orkestra ile 90 dan fazla parca kaydetti.

    ava gardner a asik olduktan sonra kariyeri buyuk bir cokuntuye ugradi. evli olmalari yuzunden buyuk bir skandal haline gelen asklari sonrasinda sinatranin kontratlari iptal edildi. 1951 de ava gardner ile evlendi. 1957 de bosandilar. bunun sonrasinda ses tellerinde olan bir rahatsizliktan sesini kaybetme tehlikesi yasadi, intihar etmeye calistigi da soylenmektedir. ancak bunun ustesinden geldi ve plaklarina yeniden basladi. from here to eternity filmindeki rolu ile en iyi yardimci erkek oyuncu oskarini aldi. the detective, sergeants three, oceans eleven gibi filmlerle kariyerine devam etti.

    1966 da mia farrow ile evlendi. bu donemde sinatra 51, farrow 21 yasinda idi. bir yil sonra bosandilar. sonrasinda barbara marx ile 1967 yilinda evlendi.

    1971 yilinda emekli oldugunu acikladi. bu donemlerde sesi de bozulmaya baslamisti.

    sinatra 20. yuzyilin en buyuk sanatcilarindan biri olarak nitelenir. plaklarindaki muzik ve stil, sarki sozlerindeki klas amerikan muzigine yeni bir soluk getirmistir. 50 yil boyunca new york new york hit olarak kalmayi basarmistir. bu da tarihte ilktir.

    sinatra nin mafya ile olan baglantisi hicbir zaman netlesmedi. soylentiler onun sadece baglantisi oldugundan, onemli bir mafya karakteri olduguna kadar gitti.

    1988 89 yillarinda sammy davix jr, dean martin gibi kendi doneminden arkadaslari ile turneye cikti. son konserini 1994 te 78 yasinda iken verdi. 14 mayis 1998 de kalp krizinden oldu, hayrani olan milyonlarca kisiyi gozyaslarina bogdu. sarkilarindaki maco romantizm ve kendini anlatisi pek cok erkege sekillenmelerinde ilham kaynagi oldu. tam anlamiyla bir idol olmayi basardi. muzik dunyasina etkisi halen surmektedir.
367 entry daha
hesabın var mı? giriş yap