6 entry daha
  • daha çok çin'in şensi ve şansi eyaletlerine yerleşmiş türklerin çin üzerinde kurduğu halkı çinli yönetim kademesi türk olan devlet. tabi türkler bir afallıyor. adamlar şimdiye dek çobanlık yapmış. oralar tarım alanı. ne yapacağız diyorlar. çoban kalmaya devam mı edeceğiz yoksa çiftçi mi olacağız? çoban kalsak sayımız hep az olacak ama ordu gücümüz yüksek olacak, çiftçi olsak bu sefer başka dert. gel zaman git zaman yavaş yavaş yerleşik yaşama geçiyorlar. osmanlı ile türkler ne problem yaşadıysa aynı olayların hepsi wei devletinde de yaşanıyor. yani bir taraftan yerleşik yaşama geçmeden kalıcı olmak zor ama diğer taraftan kara budun da hiç mi hiç çiftçi olmak istemiyor. yavaş yavaş hanedan çin tarafına meylediyor. türkler budist olmasına rağmen biraz farklı bir budist mezhebi oluşturup türk hanedana karşı isyan ediyorlar. sonra başkent çok kalabalık olduğu için, başkentin etrafında da çok tarla olmadığı için, bir de bu başkent çin'in geri kalanı ile ırmaklar ile bağlı olmadığı için başkenti çinlilerin daha çok yaşadığı, daha sulak olan taiyuan'dan çengçou tarafına taşıyorlar. böyle olunca türk beyleri iyice zayıflıyor. çünkü adamların koyunları, hayvanları kuzeyde kaldı. arada dağlar olduğu için de çengçou'ya getiremiyorlar çünkü yolda telef oluyor hayvanlar. en sonunda wei hanedanının en sonlarında iyice çinlileşmiş olan türk imparator diyor ki böyle işi sikeyim artık türkçe konuşmak yasak çince konuşacaksınız diyor. fatih'in yaptığı gibi türk boylarını dağıtmaya falan başlıyor.

    işte orhun anıtlarında çin'e gitme derken adam bunu kastediyor. çobansın sen çoban kal diyor. gerçi sonraları mançular çin'e kral olunca o öğüt de işe yaramayacak. mançular liderliğinde çinliler ötüken'e de gelecekler. marks der ki bir milleti fethederseniz o ülkenin üretim altyapısını da devralırsınız ve o üretim altyapısı da sizi feth ettiğiniz milletle aynılaştırır.

    sonra noluyor? to-ba devleti yani tabgaçlar yani wei hanedanı çöküyor ikiye ayrılıyor. batı wei'ler göktürkler'e diyor ki biz sizi juan-juanlara karşı destekleyeceğiz. böylece göktürkler devlet kuruyor. sonra batı wei devletinden adamlar batıya doğru göç ediyor. bu kadar yaşanmışlıkla oradan atilla çıkıyor ve avrupa'yı darma dağın ediyor.

    özetle türklerin bir de çin tarihi var. ama bunu da müfredata eklerlerse olaylar çok karışır diye atlıyorlar sanırım. bir de tabi oralarda iskoçlara benzeyen yüençiler falan var. çok karmaşık hikaye.
hesabın var mı? giriş yap