8 entry daha
  • 1963 yapımı samuel fuller filmi.

    --- spoiler ---

    kült nitelendirmesini hak eden filmlerden birisi. hırslı bir gazeteci olan johnny barrett sansasyonel bir haber yapıp pulitzer ödülüne yürüme peşindedir. hedefi bir akıl hastanesinde işlenen ve üzeri kapatılan cinayeti çözmektir. bunun için bir dedektif misali akıl hastanesine yatmalı ve orada aklını koruyarak olayı çözmelidir. öncesinde gazete patronundan ve onun arkadaşı uzman psikiyatrdan epey eğitim ve destek alır. kız arkadaşı bu girişimine karşı çıksa da gözünü bürüyen hırs onu hastaneye sokar.

    film bu giriş sonrasında tamamen koğuşlarda ve mecburiyet caddesi denen koridorda geçer. sloan cinayetini araştıran adamımızın hedefinde üç görgü şahidi vardır. birisi iç savaşta konfederasyon generali olduğunu sanan beyaz, diğeri ku klux klan üyesi olduğu varsayımına sahip siyahi, bir diğeri de nükleer çalışmalara katılmış ama şu anda altı yaşında çocuk seviyesinde takılan doktordur. film ilerledikçe adamımız yavaş yavaş delirir ama sonuca da ulaşmış, katili bulmuştur. ama filmin sonlarında gazetecinin de aklını kaybettiğini ve delirdiğini görürüz.

    film ilginç sahnelere ve fikirlere sahip. bir tımarhane ortamı ve o ortamı çeşitlendiren tipler çok iyi çizilmiş. elini devamlı nazi selamı şeklinde tutan adamın elini yukarı kaldırıp 'böyle de özgürlük heykeli oluyor' dendiği sahnede yarıldım. faşizmle kapitalizmin birbirine gerektiği zamanda ne kadar yakın olduğu bundan daha iyi açık edilemezdi. dönemin amerikası'nda ırkçılığa maruz kalan bir siyahinin de delirip kkk maskesi takması abd toplumuna 'alın istediğiniz profil bu' tokadı gibiydi.
    --- spoiler ---
hesabın var mı? giriş yap