15 entry daha
  • bu tenis sporundaki "itiraz etme" anlamındaki challenge olayına karşıyım ben arkadaş. o şahin gözü müdür, kartal götü müdür nedir uyuzum ben ona. futbolda da olurdu bu; basketbolda da. olmaz öyle şey sporlarda. bence dışarıydı, hakem yanlış gördü-görmedi olayı bence spor denilen disipline karşıdır. o zaman teknoloji ile 3 sn bekleyelim futbolda da penaltı mı değil mi görelim. yok böyle bir şey.

    spor dediğin olayın bence birinci olayı, atlet olmaktan geçer. yani çizgi mizgi dinlemeyeceksin; o atışı karşılayacaksın veya karşılamaya çalışacaksın.

    varsayalım 2 tane "challenge" hakkın doğru tuttu. hala da 2 challenge hakkın var (tenis için diyorum) e ondan sonra senin ve veya rakibinin hakeme saygısı-güveni kalır mı arkadaşım? kalmaz. dolayısıyla spora karşı bir uygulamadır bence bu. spor dediğin şey aslında belli bir disiplindir.

    yeni bir paragraf açacağım bu disiplin olgusuna. hangi sporu yaparsanız yapın, eğer ki azıcık o spor üzerine eğilim gösterirseniz belli disiplin çerçevesini uygulamak ve veya kabullenmek zorundasınızdır. bir kaç örnek vereyim ben bu disiplin olayına:

    futboldan başlayalım. herhangi bir topa ayağının içi ile vurmak için topa vurduktan sonra ayağının belli bir harekete devam etmesi gerekir. yine örnek olsun; masa tenisi oynayacaksanız, bir raket, bir top aldıktan sonra o topu o raket ile önce yere sonra duvara sonra rakete vurdurarak bir üçgen içinde çalışarak ancak pin-pon oynayabilirsiniz. ne bileyim; eğer 100 metre koşacaksanız (veya yüzecekseniz) 5 veya 6 kere nefes alarak bu mesafeyi bitirmeniz gerekir. gibi gibi çok fazla bilinmesi gereken kurallar vardır.

    işte bu kurallar bütününe "disiplin" denir. sporun herhangi bir dalı ayrı bir disiplindir ve hakemle, onunla, bununla yürütülemez. sportmence oyununu oynar ve kazanırsın-kaybedersin. sporun hayattaki en büyük kazancı da kaybetmeyi çok güzel bir psikoloji ile öğretmesidir. başka hiç bir şey size bu kadar olgun bir şekilde kaybetmeyi öğretemez.

    kaybetmeyi öğrenebilmek "bence ancak en iyi şekilde" spor ile öğrenilebilir.
38 entry daha
hesabın var mı? giriş yap