1 entry daha
  • kendisi, cezaevlerindeki tutuklu ve hükümlülerinin, f tipi hücre sistemine geçişi engellemek amacıyla, 20 ekim'de başlattıkları açlık grevlerini, 19 kasım tarihinde ölüm orucuna dönüştürmeleri üzerine, 19 aralık 2000 tarihinde, 20 cezaevine birden yapılan, 2'si asker 30'u tutuklu 32 kişinin öldüğü, yüzlerce kişinin yaralandığı, yaklaşık 10000 güvenlik görevlisi tarafından gerçekleştirilen hayata dönüs operasyonunda aclik grevi ve ölüm orucuna katlmadigi halde sirtindan, yüksek ve uzak bir mesafeden vurularak öldürülmüs tkep/l davasi tutuklularindandi.

    en aci ve hazmedilmez olan ise otopsi raporuna gore mahmut murat ordekci’nin yarasinin cevresi bicakla oyularak genisletilmistir. ustelik adli tip doktorlarina gore bu islem olumden ya hemen once ya da hemen sonra gerceklestirilmistir. abisi mehmet ördekci'ye göre yaranin genisletilmesi konusunda iki aciklama mevcuttur:

    1) ya suc mahkumlarin uzerine yikilmak istenmistir. zira hem mermi cekirdegi cikarilip hem de yara genisletilince atis mesafesinin daha yakin oldugu dusunulecektir...

    2) ya da kullanılan mermi yasaların ve uluslararası anlaşmaların izin vermediği (en azından kapalı ortam ya da iç çatışmalar için izin verilmeyen) bir mermi olup bunun cekirdegi ve cevreye yayilan kimyasal izleri yok edilmek istenmis olabilir.

    her ikisi de aldigi yaranin sonradan daha da tahrp edildigi gercegini degistirmez ama insanin icindeki anarsist duygulari kabartir lanet ettirir.

    ailesi adalet ve icisler bakanligina dava acti. ve dava sonuclandi. istanbul 2.idare mahkemesi 2001/1788 esas, 2003/1612 karar ve 10.12.2003 tarihli kararı ile tutuklu bulunduğu cezaevinde "hayata dönüş" operasyonu sırasında mahmut murat ördekçi'nin ölümünü "yaşam hakkının ihlali" olarak değerlendirdi. ve ailesine 109 milyar tazminat ödeme karari aldi. buna dahi "teröriste ödül" degerlendirmesi yapanlar oldu.

    kendisinin ardindan, iki sey sikca terennüm ediliyor: terörist ya da devrim sehidi. aile kesinlikle ikisi de olmadigini düsünüyor. mahmut murat ördekci'nin fikir ve elestiri hakki hürriyetinin olmadigi bir ülkede düzenle olan sorununu kendi bildigi sekilde gidermek isterken suclu, terörist ilan edildigini söylüyor.
8 entry daha
hesabın var mı? giriş yap