• youtube kanalıma azkaban tutsağı filminin videosunu çektiğim için filmi tekrar tekrar izledim. araştırmalar yaptım, yazılar okudum, videonun metnini yazdım ve tam bitirdim derken filmde güzel bir detay fark ettim. araştırdım internette ama bu detaydan bahseden yazı ya da birini bulamadım.

    filmin yönetmeni alfonso cuaron'un hikayeyi görsel bir döngü ile bağlamak adına yaptığı bu detayı filmi izleyip fark etmemiş olanlar için anlatayım;

    bildiğiniz gibi ruh emiciler kurbanlarının mutsuzluğundan ve korkularından beslenirler. ruhu bu şekilde görsel emerler. ruhun emilme efekti içten dışa doğrudur ama ruh içerde kalmak ister. bu bilgi cebimizde...

    filmin sonu ise bir çok tartışmaya neden olmuş ve hayranlar tarafından genel olarak beğenilmeyen freeze frame tekniğiyle bitmiştir. freeze frame kısaca görüntünün dondurulması demektir. yönetmen cuaron filmi bu şekilde harry'nin yüzünü dondurarak bitirir. görsel açıkçası ben çoğu kişinin yönetmenin ne kadar incelikli davrandığının farkına varmadığını düşünüyorum. hatta buna eminim.

    filmi baştan dikkatle izlerseniz yönetmen cuaron hikayeyi sinematik döngülerle birleştirir sürekli. kameranın camın içinden geçmesiyle kurulan görselliğin filmin alt metniyle bütünleşmesi görsel , harry'nin yalnızlığı, tek çekim sahneler bu döngülere örnektir. kısacası yönetmen hikayede başlattığı her daireyi sinematik anlamda da birleştirir teker teker.

    işte yukarda freeze frame ile biten sahneye yani filmin sonuna geldiğimizde harry artık yalnızlığından, aile arayışından, korkularından ve mutsuzluğundan kurtulmuş özgürleşmiştir. ruh emicilerle başlatılan korkular ve mutsuzluk alt metni tamamlanmak üzeredir.

    film boyunca harry kasıtlı olarak (çünkü film 13 yaşında bir çocuğun kendisiyle ve iç dünyasıyla yaptığı savaşı anlatır) yalnız bırakılır. çok sahne var ama bir kaç tane göstereyim: görselgörselgörselgörsel çünkü artık çocuk değildir ve yüzleşmesi gereken şeyler, seçilmiş kişi olarak tek başına taşıması gereken bazı yükler vardır.

    film boyunca yalnız bırakılan harry filmin sonunda süpürgesine atlar ve kalabalıklar içinden bu sefer kendi isteğiyle ayrılır. görsel

    çünkü kendisiyle, yalnızlığıyla ve korkularıyla girdiği savaşı kazanmıştır artık. harry coşkuyla bağırarak uçarken yönetmen harry'nin yüzündeki o mutluluğu dondurur ve ruh emicilerin ruhu emme efektinin tam tersi ortaya çıkar görsel

    harry'nin ruhu bedeninden dolup taşarcasına özgürdür artık.

    hikaye sadece diyaloglar ile değil aynı zamanda sinematik dille de tamamlanmış olur ve film biter.

    ek bilgi edit: filmle ilgili yakaladığım bu detayın zemininin sağlamlığı daha çok yönetmenin yani alfonso cuaron'un sinema teknikleriyle ve hikaye anlatım diliyle alakalıdır. sadece ruh emilme efekti/freeze frame efekti benzerliği üzerinden böyle bir tespitte bulunmadığım bilinsin isterim. ayrıca bu detay ile harry'nin korkularından arınıp, özgürleşmesi alt metni tamamlandığı gibi; filmde böyle bir çok ikili görsel birleşme ile alt metin tamamlanır. yukarda aynadan geçen kamerada (biri böcürt sahnesinde olur hani korkularımızın kendi içimizde olduğu anlatısı taşır sahne işte aynanın içinden kamera geçmesi de bu alt metni görselleştirir mesela) bunu açıklamaya çalışmıştım aslında. yani filmde yönetmenin görselleştirerek bize anlatmaya çalıştığı çoğu şey aynı zamanda bu detayın destekleyicisidir. bunlara ek olarak yönetmenin diğer filmlerinde de böyle benzer detaylar görülebilir.

    edit 2: daha önce bu "bahseden birine rastlamadım" diye belirttiğim detay yabancı "harry potter meme" redditindeki bir konuya yapılan yorumda üzerinde çok durulmadan bahsedilmiş. uyaran arkadaşa teşekkürler. bu kendi emeğim ve araştırmamla bulduğum gerçeğini değiştirmediği gibi yine de bunu entry'de edit 2 olarak belirtmek okuyanlara saygımdan gereklidir.

    edit 3: biri de "imdb'de en çok like alan goofy bu" diyerek yalan söylemiş. arkadaştan link istedim fakat troll cevaplar verdikten sonra nick altına bakmam yetti durumu anlamama ama yine de belirteyim söylediği şey doğru değil. filmin imdb sayfasında bu detayla ilgili tek bir şey yok.
24 entry daha
hesabın var mı? giriş yap