11 entry daha
  • takım ve ekip çalışması gibi, organize olmak, sayısız insanı tek vücut haline getirmek, amaçlara aynı veriyle daha kısa sürede varabilmeyi amaçlamak...

    aslen ise işin bokunu çıkarmak. zaten var olan ama uygulanamayan bir şeyi kağıt üzerinde uygulanmasının gerektiğini gösterip onun olmasını beklemek. adına da örgüt demek.. üzerinde dersler verilir bir de ülkemin üniversitelerinde. aslında olmadığına inanılan örgüt değildir, kızılan ise öğrenerek zaten var olan bir şeyi değiştiremeyeceğin o 'şey'leri öğretmeye çalışması, dillendirmesidir insanların. dersin bir konusudur örgüt kültürü.. misal, her örgütün her bir tekil birey gibi her aile ve her ülkenin genel adabı gibi bir kültürü olduğu öğretilir. bu içten çelimsiz boş ama dışından alev alev yanan 'örgüt kültürü' hakkında bilgi sahibi olma durumu gencimizi şişirir, belli uzuvları sırf bu bilgi gücünden otürü tavan yapar, klüpler oluşturur, kendi çapında örgüt filan yapar, kendini topluma, hizmete filan adar hiçbir şey yapamazsa..
    sonuç mu? 3 kişinin çalıştığı bir dükkana girersin. herkesin rolünün belli olduğunu görürsün, çayları ahmet yapar, bardakları şerife yıkar, patrona süleyman yavşar. dükkanın içinde bir kardeşlik havası sezersin, öyle ki hanım var bayan var dinlenmeden beraber bel altı espri yapılır topyekün gülünür, küfürler normal bir hal alır günlük konuşmalarda, yeri geldiğinde de deniz kıyısında modern bir restoranda mum ışığında yemek yer bu üçlü yine bayan faktörüyle, yani tıpkı okulda öğretilen gibi.. bir kültür vardır o 3 kişilik iş alanında. kendiliğinden oluşan bu kültürün adı örgüt kültürüdür. işin pis kısmı ise bu 3 kişiden 3 ünün de düz lise mezunu olmasıdır. örgüt kelimesini 'terör' den ayrı kullanamayan insanların var olduğu bu mekanda, öğretilme gereği duymaksızın en alasından bir kültür oluşmuştur. ve sonraki fark ise bu adamların sektöre senden asgari bi 4 sene önce girmelerinin verdiği avantajdır..

    örgüt, kendisinin varlığından haberdar olan kişilerce oluşturulmaya başlandığı vakit doğuştan itici olur. örgütün, bilinse de bilinmese de, orda 'örgüt' diye bir şeyin olmasının gerektiğini bilen biri tarafından yürütüldüğü çok az örgüt vardır günümüzde. bu gücü içinde taşıyan ender sayıda kişi ise 'liderlik' koltuklarında oturur bunların.
21 entry daha
hesabın var mı? giriş yap