• bir zamanların tim 3 şefidir. 97 yılında 21-22 şubat gecesi operasyon yapılır, ve atılım gazatesinden birçok gazateci gözaltına alınır. yaklaşık 13 gün terörle mücadele şubesinde sorguda kalırlar. bu sırada gözaltına alınan üç kadına kaba dayak, hakaret, askı, taciz gibi diğer işkencelerin yanında terörle mücadele eden polisler tarafından bir de tecavüz edilir.

    "işkencecilere beraat gibi ceza

    gazeteci asiye güzel zeybek'e tecavüz eden ve toplam 20 kişiye işkence yapmaktan yargılanan polislere önce 11,5 ay ceza verildi; bir daha yapmayacaklarına kanaat getiren mahkeme heyeti cezayı erteledi.

    aralarında işkencede katledilen limter-iş sendikası eğitim uzmanı süleyman yeter'in yanı sıra gazetemiz çalışanlarının da bulunduğu toplam 20 kişiyi işkenceli sorgulardan geçiren polisler hakkında beraat gibi ceza kararı verildi.
    1997 yılı şubat ayında mlkp'ye yönelik operasyon kapsamında gözaltına alınan 20 kişiye gözaltında yoğun işkence yapan, asiye güzel zeybek'e tecavüz eden polisler hakkındaki dava 2 aralık günü sonuçlandı. 16 aralık'ta zamanaşımına uğrayacak olan davada işkenceci polislere en alt sınırdan ceza veren mahkeme heyeti, cezayı erteleyerek adı konulmamış şekilde davayı beraat kararıyla sonuçlandırmış oldu. böylece hem mahkeme zamanaşımına uğramadan sonuçlanmış, hem de polislere göstermelik ceza verilerek ab ve demokratikleşme safsatalarına devam edilmiş olundu.

    tim3'te görev yapan 9 işkencecinin polisin yargılandığı davada savcının talebi gözönünde bulundurularak işkencecilerden bayram kartal, sedat selim ay, yusuf öz, erdoğan oğuz 11'er ay 20'şer gün ağır hapis cezası ile 2'şer ay 27'şer gün memuriyetten mağrumiyet cezası alırken zülfikar özdemir, necip tükenmez, şaban toz, bülent duramanoğlu ve şahin kaplan delil yetersizliğinden beraat etti. mahkeme cezanın ardından sanıkların "sabıkasız olmaları, mahkemece verilen cezaların ertelenmesi halinde bir daha suç işlemeyeceklerine kanaat getirdiği" için cezaları erteledi.

    mahkeme heyetinden hakim mehmet uysal mahkeme heyetinin aldığı karara itiraz etti. işkenceci polislerden bayram kartal, sedat selim ay, yusuf öz ve erdoğan oğuz'un "işledikleri sabit olan işkence suçun niteliğine, suçun işleniş biçimine suç mağdurların çokluğuna, suç kasıtlarının yoğunluğuna ve bu sanıkların hakkında mahkememizde ve diğer istanbul ağır ceza mahkemelerinde aynı iddialarla çok sayıda açılan ve bir kısmı karara bağlanan dava bulunmasına, işkence ile kanıt elde etmeye bir yöntem olarak benimsediklerine ilişkin yeterli kanıt bulunduğu"nu söyleyen uysal, bu dört işkencecinin üst sınırdan cezalandırılmaları gerektiğini söyleyerek mahkeme heyetinin kararına itiraz etti.

    aynı şekilde zülfikar özdemir, necip tükenmez, şaban toz ve bülent duramanoğlu'nun mağdurların sorgularına katıldıklarının belgelerle tespit edildiğini söyleyen uysal, polislerin "işkence suçunu işledikleri, aynı suç kastı ile birden çok mağdurun işkencesine katıldıkları sabit olduğundan hakkında mahkumiyetlerini gerektirecek deliller olmasına rağmen beraat kararı verildiğini söyledi.

    gözaltında asiye güzel zeybek'e tecavüz eden polislerin tespiti ve yargılanmaları için mahkemenin suç duyurusunda bulunması gerektiğini de ifade eden uysal'a rağmen mahkeme heyeti zeybek'in kendisinin tecavüze ilişkin suç duyurusunda bulunabileceği kararı aldı.

    işkencecinin şahidi itirafçı

    aralarında gazetemiz çalışanları, 1999 yılında gözaltında katledilen limter-iş sendikası eğitim uzmanı süleyman yeter'in de bulunduğu 20 kişiye işkence yapan, gazeteci asiye güzel zeybek'e tecavüz eden polislerin yargılandığı davada işkencecilerin şahidi ise itirafçılardı. düşkünleşmiş, kendilerine dahi saygıları kalmamış insanlar olan ahmet haşim baran ve mustafa duyar'ın eşi semra polat duyar'ın yazdığı dilekçeleri mahkemeye sunan işkencecilerin avukatı halil ibrahim koca, bu kişilerin mahkemede dinlenmesini istedi. bu şekilde mahkemeyi zaman aşımına uğratmaya çalışan işkencecilerin avukatının talebi kabul edilmedi. mahkemeye gönderdiği dilekçede 19 şubat 1997 yılında kendi istediğiyle kırıkkale cezaevi'nden istanbul'a getirildiğini söyleyen ve "benim katkılarımla operasyon gerçekleştirilmiştir" diyerek övünen ahmet haşim baran dilekçesinde, açılan davanın yanlı olduğunu iddia etmekle yetinebildi.
    semra duyar polat ise asiye güzel zeybek'e tecavüz edilmediğini iddia ederek polisleri aklamaya çalıştı.
    düştükleri çirkef durumdan kurtulma yerine başkalarını da çekmeye çalışan ve işkenceci katillere hizmet eden baran ve duyar'ın dilekçeleriyle mahkemeyi yönlendirme çabaları ise başarısızlıkla sonuçlandı."

    (bkz: http://www.atilim.org/…e=guncel&file=article&sid=78)
    (bkz: http://www.inhak-bb.adalet.gov.tr/…/guzelzeybek.doc)
    (bkz: http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=134128)
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap