1 entry daha
  • new mexico'nun "socorro" adi verilen, kuş ucmaz kervan gecmez (fakat ne gariptir ki seneler sonra hills have eyes filminde deginilecek sekilde, bir ailenin yasadigi) bir yerinde yapilan testtir. aslinda atom bombasi "patliyor mu patlamiyor mu" testinden öte bir test degildir. esas test, yani radyoaktivitenin insanlara yapabilecekleri hakkindaki test bundan yaklasik 1 ay sonra, nagazakide ve hirosima'da gerceklestirilecektir..

    dedigim gibi radyoaktivite üzerine bilimsel bir test degil, askeri bir testtir.. bomba'nin ne kadar güc cikaracagi, nereye kadar tahrip edecegi bilinmekle beraber, yine de radyoaktivite hakkinda bir bok bilinmediginden, testi gozlemleyen oppenheimer ve generaller bombanin patlatilacagi yerden sadece 10 kilometre geride durmus, daha kücük bilim adamlari ve askerler ve gazeteciler ise 30 kilometre geride durmuslardir..

    bomba sabaha karsi bes bucuk gibi patlatilmis, ve bombanin siddetini goren oppenheimer "i am become death, the destroyer of worlds." yani "ben ölüm oldum, dünyalarin yok edicisi" diyerek hindu sari bhagavad gita'in kelimelerini kullanmistir..

    testin koordinatoru kenneth bainbridge'de "now we are all sons of bitches." yani "simdi hepimiz orospu cocuklariyiz" diye eklemistir o son derece resmi ortamda.. bilim adamlari yarattiklari seyden korkmuslar, üretmekten saniyesinde pişman olmuslardir..

    ama tabi birleşik devletler bu bombayi asla siviller üzerinde kullanmayacaktir. almanya gelistirir diye, önceden gelistirilmis caydirici bir silahtir atom bombasi.. en azindan bilim adamlarina soylenen bu olmustur..
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap