13 entry daha
  • insana bir sekilde, baska birisinin evinde yalniz kalmak hissiyatini veren eserlerdir biyografiler.. hayatim boyunca onlarca, hatta ellilerce biyografi okudugumu soyleyebilirim; sanatcilar, bilim adamlari, politikacilar, dandik insanlar, ve cok eglenceli insanlar. bunlarin iyi yazilmislari, yani bir sekilde kimseyi kirmamaya calismayarak, kendisiyle bir hesaplasma yaparmiscasina yazilanlari, bir çok iç bilginin, sadece yazarin aklindan gecmis seylerin kagida dökülenleri ve ördeklerden bahsedilenleri (ciddiyim) feci iyi kitaplardir..

    ama gördügüm, tanik oldugum bir yanilsama var insan oglunda. herkes bir sekilde yasaminin essiz oldugunu dusunmekte. yani tanri ona oyle bir plan yapmis, öyle bir kader kilmis ki bir sekilde o tamamen herkesden farkli bir birey olmus.. yalan... cidden yalan.. herkesin hayati bir sekilde eslesiyor.. herkes bir sekilde ayni tepkileri verebiliyor bazi seylere, herkesin yasadiklari özünde ayni.. sadece ama sadece cok ufak farkliliklar var, onlar da yazilmaya deger görülmeyecek seyler.

    mesela kitabinda basina gelen korkunc bir seyden mi bahsettin, mesela ucagin afrikada kimsenin olmadigi bir yerde düstü, ve seni bir kaplan mi yedi? muhakkak ki dünyaya gelmis gecmis 15 milyar insan içerisinde birisi ayni tecrübeyi yasamistir, veya yasayacaktir. bununla ovunmeye, bununla cosmaya gerek yok gercekten. tanri birbirini tanima imkani olmayan insanlara ayni dertleri tasalari sunuyor anladigim kadariyla. ve biyografi yazildigi anda bu "tanimama ihtimali" düsüyor. aliyor okuyor insanlar senin biyografini ve bir yerini, bir anini, bir durusunu bir düsünceni kendilerine benzetiyorlar.. kimi az benzetiyor, kimi cok benzetiyor ama muhakkak benzetiyor..

    bunu anladigim vakitten itibaren cok da sikimde diil bir insanin basina gelen olaylar. benim derdim olan, ilgilendigim olaylar sirasinda orada olanlarin, o olaya baktiklari acidan gördükleri. benim "keske orada olsaydim" dedigim noktada orada olanlarin anlattiklari ilgimi cekiyor.

    bundan sonra biyografiler bu tarz yazilsin istiyorum arkadas. insanlar kendilerini degil, olaylari, karistiklari haltlari, yedikleri boklari anlatsinlar. bana ne kardesim senin icsel dünyandan, yasadigin acilardan, o acilari nasil karsiladigindan. ben olsam farkli bir sey yapmayacaktim ki! özünde kromozomlarimiz ayni, minnacik bes alti molekül farkimiz.. bu da seni cok essiz kilmiyor çok afedersin ama.. einstein olsan dahi..
25 entry daha
hesabın var mı? giriş yap