5 entry daha
  • her turlu insiyatif ve toleransa kapali olmasi gereken, karsisinda her turlu mazeret ve sahsiyetin esitlenmesi ozellikle gereken kurallar butunudur.

    en en onemlisi de kesinlikle trafik kurallarinin yorumlanabilme durumudur

    ne demek yani:

    1- aracin boyu ya da goruntusu. modeli ve markasi ya da orjinalligi trafik kurallarini yorumlamamizda kullanilmaz.

    "vosvos, serce, motorsiklet gibi araclar gerektigi durumlarda katlanip bisiklet boyuna gelen, seridin yarisina sigan ya da verilmeyen sinyalleri anlayabilen aracklaren. son model pahali araclar fren yerine korna kullanarak yolu acan araclardir" yanlis bir onermedir. minicik araba diye yasak yerde u donusu yapabilecegini sanmak da yasalara aykiridir. tipki adam oldurup parasini calmak gibi.

    2- araci kullananin boyu ya da goruntusu. modeli ya da orjinalligi trafik kurallarini yorumlamamizda kullanilamaz.

    heyhula gibi eli sopali, levyeli minibus soforleri ya da alman plakali gurbetci arabasi ya da istanbulda hatali parketmis bir ankara plakasi birbirlerinden farkli uygulamalarla degil, trafik kurallari dahilinde cok net belirtilen kanunlara tabiilerdir. aracta 5 tane sehir magandasi ya da tanidik bir sima var diye ters yonden gitmelerine goz yumulamaz mesela. suctur. en azindan bu ulke icin biseyler yapmak isteyenler goz yummamalidirlar. artik harekete gecmeliyim diyenler, kurallara uyarak baslamalidirlar eylemlerine.

    3-aracin kullanilma amaci trafik kurallarini yorumlamamizda kullanilamaz.

    ise yetismeye calismak, ekmek parasi kazanmaya calismak ya da keyfi olarak arac kullanmiyor olusumuz. trafikte bize bir arti ya da eksi getirmez. sasirtici belki ama yine esitizdir. durmak yasaksa ekmek parasi icin de, yolcu almak icin de durmak yasaktir. park etmek yasaksa eger, on dakkaligina park etmek de yasaktir mesela. ise gec kalindiysa eger kirmizi isiklar yuzunden daha da gec kalinir, aksi dusunulmez bile, cunku sevdiklerimiz ve kendi canimiz soz konusudur. turk usulu olmaz trafikte. pizza tasiyan kuryelerin ters yonden gitmeleri, yolu cok kisalttigi icin gerecesi dahi olsa kabul edilemez suctur.

    4-aracin kullanildigi gunun ozelligi de kurallari yorumlamamizda yardimci ogeler degillerdir.

    ramazan oldugu icin oruc ve sinirli olmak, konser alanina yakin hic park yeri kalmamasi, havanin cok sicak olmasi ya da yilbasi gecesinde olmak trafik kurallari icin tatil edilmis zamanlar degillerdir. trafik kurallari her onceligin onundedir. yilbasinda da icmeyelim mi? araba kullanmak zorundaysak icmeyelim tabi ki.

    ambulans, itfaiye, polis, sivil savunma araclari ya da oncelikleri kanunlarla tanimlanmis araclarin yollarinda ilerlemeleri ugruna trafik kurallarinin gerektigi sekilde mantik cercevesinde yorumlanip degistirilmesi bilincli vatandas olmak degildir. bu durumlar da trafik kurallari icindedir. sirenleri calan bir ambulansa yol tek seritli, kaldirima cikmak yasak diye yol vermemek de az once anlattiklarimla ortusurcesine yasaktir.

    5- siniflandirmasi guc diger bazi sebepler de trafik kurallari karsisinda bos sebeplerdir.

    ornegin. patronunuzun cep telefonunuzu trafikte aramasi, trafikte cep telefonuyla konusmaniza gerekce olamaz. suctur. hele 17 eylul 2008de ayranci mesnevi sokak girisinde, kirmizi isikta, u donusu yasak yolda, en sag seritten, elinde cep telefonu ile u donusu yaparak sola donen arabalarin 2 tanesine gobekten carpmaya ramak kala yolun ortasinda kalmak, israrla ne var lan diye bagirarak telefonu kapatmadan yola devam etmek bece organize suctur ya da narkotik suc olasiligi vardir. kafasi yerinde insan yapmaz.

    kafamizin dalgin olmamasi ve yaya gecidini gormememiz cezasiz kalamaz cunku trafikte dalgin, yorgun ya da uykulu yol almak da yasaktir.

    bu yoldan araba gecmemesi de bahane degildir. kural cok basittir. kirmizi da dur, sari da vitesi filan hallet, yesil de gec. teletabiler bile soylemekten biktilar, biz kirmizinin basinda kacmayi kar saymaktan, yesilin sonunda gaza abanmaktan bikmadik. halbuki bu basit kural harfiyen uygulanirsa, hepimiz daha az stres ve daha az risk ile omrumuze omur katariz.

    trafik polisini tanimak, kendi evinin onu olmasi, surdan gidiverecekken 5 kilometre yol yapmak zorunda kalmak genelde yalniz ve guzel ulkemde trafik sucu islemeyi tetikleyen mazeretlerdir. bu mazeretler hepimizi yormaktadir.

    herseye ragmen sirin sirin ama akdeniz ulkesiyiz, kanimiz durmaz, deliyuregiz, cart curt diyenlere, bu suclari sevimle birer karakteristik ozellik olarak gosteren ve trafigi cekilmez bir kabus haline getirmeye yardimci olan zevzekler. bir zahmet gotunuzu kaldirip bi kac akdeniz ulkesi gezin, sadece misiri, fasi tunusu kasdetmiyorum. romaya gidin, barselonaya gidin, floransa da araba kullanin. sonra gelin gorun akdeniz insanina mi benziyoruz. kanun tanimaz arap ulkelerinin trafigine mi benziyoruz.

    yukarida ayrancida trafik kurali soykirimi yapan soforrler ve benzeri ornekler eksi sozluk trafik suc duyurulari basliginda cogaltilacaktir. ancak trafikte aglamak isteyen yazarlarimizin suc duyurulari ciddiye alinir mi bilemem.

    trafik kurallarini yorumlamayin.
    uyun. ulkemin felsefesi bu yonde degisirse. hayatimiz cok daha kolay olacak.
    ne diyim gaza gelirsiniz bilmiyorum.
    bir umut bir far.
    bir far da siz yakin.
    bilincli soforler de seker yiyebilsin.
46 entry daha
hesabın var mı? giriş yap