4 entry daha
  • abdullah çatlı’ ya yazılmamış türkü’ dür. bunu şu şekilde netliğe kavuşturabiliriz.
    türkünün yazılış tarihi 1974 yılı sonrasıdır. kıbrıs savaşı sonrası mahzuni'nin kıbrısa dönük yazmış olduğu şiirler kimi solcular tarafından eleştirilmişti. (bkz: yürüyün aslanlar) eleştirilmekten ziyade aşık mahzuni’ yi döneklikle suçlayan farklı franksiyonlarda bulunan solcu guruplardı. bu solcu guruplarda aşık mahzuni şerif’ e göre milliyetçiliğe kaçan aşırı solculardı. yani solcu geçinen kesim tarafından birisinin cahilliğine gelmiş olacak ki aşık mahzuni şerif’ in damarına fena basmış. mahzuni’ nin doğa,bülbül,gül edebiyatından daha baskın bir şekilde becerebildiği hiciv yeteneğinden nasibini almıştır. ne yazik ki abdullah çatlı’ da ne mahzuni şerif’ e kafa tutacak kadar cesaret ve özgüven, ne de kendisini tanıyacak kadar kültür birikimi vardı. hoş türkü kendisine yazılsa da anlayabileceğini zannetmiyorum. bundan eminim.

    gelelim kime yazıldığına,

    aşık mahzuni şerif “zevzek” türküsünü yazdığında direk olarak gözler arif sağ’ a çevrildi. fakat daha sonra vizontele filminde müziğini kullanan “yılmaz erdoğan” tarafından kandırıldığında "görüyorum ki zevzekler hala bitmemiş" dedi. öncesinde ise defalarca kendisine yöneltildi bu soru, kime yazdınız?
    elbette kendi kafasında bir kişi vardı. ama belirtmek istediği şey farklıydı. bunu malesef bizlerde anlayamadık. mahzuni şerif, bir çok taşlama yazdığını bunları hiçbir zaman kişilere dönük düşünülmemesi gerektiğini söylerdi “kim hak ediyorsa bu taşlamalar onlara aittir” diye bir genelleme yapıyordu. ve özel olarak bir sohbetinde şöyle demişti “kime yazdığımı söyleyemem, o zaman diğer itler meydanı boş bulur, daha çok ürer”
65 entry daha
hesabın var mı? giriş yap