aynı isimde "köprü (belgesel)" başlığı da var
165 entry daha
  • dünyanın en uzun 10 köprü ve viyadüğü:

    10) manchac bataklık köprüsü, abd

    uzunluk: 36km

    manchac köprüsü, abd'nin louisiana eyaletinde bulunan ikiz beton ayaklı bir köprüdür. toplam uzunluğu 36 kilometre ile dünyanın en uzun 10. köprüsüdür. abd eyaletler arası otoyol sistemindeki en uzun köprüdür.

    9. wuhan metro köprüsü, çin

    uzunluk: 37km

    wuhan metro köprüsü, wuhan'daki ilk yükseltilmiş metro hattıdır. huangpulu ve zongguan istasyonlarını birbirine bağlayan metro viyadüğü olarak 2004'ten beri faaliyet göstermektedir. yangtze nehri üzerindeki köprülerin trafik sıkışıklığını hafifletmek için tasarlanmıştır.

    8) pontchartrain gölü geçidi, abd

    uzunluk: 38km

    pontchartrain gölü geçidi*, abd'nin louisiana eyaletinde pontchartrain gölü üzerinde bulunan bir baskül köprüdür. 30 ağustos 1956'da açılan köprü metairie ve mandeville'i birbirine bağlar. guinness dünya rekorları'na göre dünyanın en uzun kesintisiz köprüsüdür.

    7) pekin büyük köprüsü, çin

    uzunluk: 48.15km

    pekin büyük köprüsü, pekin-şangay yüksek hızlı demiryolu üzerinde bulunan 48,15 kilometre uzunluğunda bir demiryolu viyadüğüdür.

    6) bang na otoyolu, tayland

    uzunluk: 54km

    resmi adı burapha withi otoyolu olan bang na otoyolu, 55 kilometre uzunluğunda altı şeritli yüksektilmiş bir otoyoldur. ücretli olan yol 34 numaralı ulusal karayolu güzergahının üzerinden geçmektedir.

    5) weinan weihebüyük köprüsü, çin

    uzunluk: 79km

    weinan weihe büyükköprüsü, çin'in "batıya açılan doğal kapısı" olan wei nehri'ni geçmektedir. viyadük, zhengzhou-xi'an yüksek hızlı demiryolunun bir parçasıdır. 2008 yılında tamamlanmıştır. üzerindeki demiryolu ise 2010 yılında faaliyete geçmiştir.

    4) tianjin büyük köprüsü, çin

    uzunluk: 113km

    2010 yılında tamamlanan ve 2011 yılında açılan tianjin büyük köprüsü, pekin-şanghay yüksek hızlı demiryolunun parçasını oluşturan bir diğer köprüdür. yoğun nüfuslu alanlarda yüksek hızlı trenleri taşıyan viyadük her biri ayrı ayrı inşa edilip birleştirilen 32 ayrı bölümden oluşmaktadır.

    3) cangde büyük köprüsü, çin

    uzunluk: 116km

    tianjin büyük köprüsü gibi, cangde büyük köprüsü de pekin-şanghay yüksek hızlı demiryolunun bir parçasıdır. toplam 3.092 iskeleye sahip olan viyadük, deprem gibi sismik faaliyetlere dayanacak şekilde inşa edilmiştir.

    2) changhua-kaohsiung viyadüğü, tayvan

    uzunluk: 157km

    changhua-kaohsiung viyadüğü, dünyanın en uzun ikinci köprüsüdür. tayvan yüksek hızlı demiryolu ağının demiryolu hattının bir parçasıdır. thsr changhua, yunlin, chiayi, tainan istasyonları bu viyadük boyunca inşa edilmiştir.

    1) danyang-kunshan köprüsü

    uzunluk: 164.8km

    danyang-kunshan köprüsü, çin'ın jiangsu eyaletinde bulunan bir demiryolu köprüsüdür. köprü danyang, changzhou, wuxi, suzhou ve kunshan kentlerinden geçmektedir. pekin-şanghay yüksek hızlı demiryolunun bir parçası olan köprü, 164.8 km uzunluğu ile dünyanın en uzun köprüsüdür.

    kaynak: science focus, wikipedia
7 entry daha
hesabın var mı? giriş yap