2 entry daha
  • kendi zihninde tam bir mükemmeliyetçi olan ve saturnalia'da bile köleleriyle sohbet etmeyi ve onlarla aynı sofraya oturmayı doğru bulmayan kuralcı ve rijit bir ruh sahibi olduğu aşikâr olan seneca'nın, roma cumhuriyeti ve erken imparatorluk dönemlerinde cinselliğin bilhassa erkekler arasında bir statü ve güç aygıtı olarak görülüyor olması ve bu aygıtın merkezine de sosyal bir norm olarak erkek baskınlığının ve penetrasyonun konulmuş olması gibi dönemin soylu patrisyen ve üst düzey equites sınıfları arasında yazılı olmayan kaideler hâline gelmiş hususlarından hareketle varmış olduğunu anladığımız saptama.

    erkek erkeğe cinsel münasebetin sadece bir soylu ile köle ya da özgürleştirilmiş köle arasında ve ancak soylu olan erkek aktif konumdaysa kabul görmekte olduğu bir sekso-kültürel yapı içerisinde bir kadınla bir erkeğin seksüel münasebetinde de gayet tabii bir kadının fiziksel olarak üstte olmasının son derece muhafazakâr ve stoik bir karakter olan seneca tarafından kabul görmesini beklemek de dönemin ruhu gereği zaten son derece yanlış bir beklenti olacaktır. zirâ, kuvvetle muhtemeldir ki roma'nın sekse atfettiği anlam mertebesinde, cinsel münasebet esnasında fiziksel olarak üstte konumlanmış olmak bir arzu tezahürü olmaktan çok daha ziyâde bir statü göstergesidir.

    bu arada seneca'dan bir kuşak sonra gelecek olan iuvenalis de roma medeniyetinin ahlakî ve kültürel olarak çöküşte olduğunu ve bunun ana gerekçelerinden birisinin kadınların erdemsiz eylemlerde bulunması olduğunu ifade etmiştir. iuvenalis'in pax romana'nın en civcivli zamanlarında yaşamış olduğunu hasseten belirtmek gerekiyor.

    peki, bir kesimin merak ettiği suali de yöneltip bu bahse bir son verelim. roma'dan bize iki milenyum sonra dahi kalabilmiş olan bu meşhur düşünürler, onulmaz birer mizojinist midir? günümüzün cinsellik algısı, kadın-erkek ilişkileri ve sosyokültürel mekaniğine uygun bir prizmadan bakacaksak şüphesiz ki öyledirler. işin doğrusu ise, ne tarih böyle okunur ne de günün ruhuyla asırlar evvelinin dokusu sağlıklı bir biçimde incelenebilir.

    roma'da cinsellik meselesine dair farklı hadise ve olgulara dair bilgi ve yorum sahibi olmak isterseniz, buyursunlar:

    (bkz: saturnalia/@ncpzbsn)
    (bkz: bitinya kraliçesi/@ncpzbsn)
    (bkz: servitium amoris/@ncpzbsn)
    (bkz: lesbia/@ncpzbsn)
    (bkz: iuvenalis/@ncpzbsn)

    edit: başlığın daha spesifik bir hâle getirilmesi gerekiyor diye düşünüyorum; eğer karakter sınırına takılmıyorsa, "seneca'nın kadınların seks esnasında üstte olmasını yadırgaması" gibi bir şey olabilir. bu hâliyle başlık biraz havada kalıyor.
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap