31 entry daha
  • galatasaray'ın yenilmesini, hakemin niyetini, kimin iyi oynadığını değil de, pozisyon tartışmaları üzerindeki üslup ile ilgili beni hayal kırıklığına uğratan maç.

    eskişehirspor'un 2.golü ofsayt olabilir, olmayabilir de.. ama pozisyon ne "ofsayt ile alakası yok, ofsayt diyen futbol bilmiyordur" denecek bir pozisyon, ne de "buna gol diyen art niyetlidir, golü veren hakem satılmıştır" denecek pozisyon.

    aslında pozisyonun ne olduğu çok önemli değil, sonra değineceğim ama önce kavramları sıralayalım: ofsayt, pasif ofsayt, savunma oyuncusuna temas ve aktif alan.

    pozisyon kaleye giderken topa son dokunan ümit karan'dır. bu nedenle pozisyon ofsayt değil denebilir. ama ofsaytta olan eskişehirspor oyuncuları, kalecinin ya da ümit karan'ın görüşünü kapatıyor, topa müdahele etmesini güçleştiriyor ya da topla oynama niyeti gösteriyorsa, topa değmeseler de ofsayttırlar.

    bu işin kitap kısmı. şimdi bu pozisyonda bunu yorumlama yetkisi tamamen hakeme ait. bence iki kararı da verebilir. biz de istediğimizi düşünebiliriz. ama tersini düşünenlere "futbol cahili" denecek bir pozisyon değil bu.

    asıl önemli olan nokta, hakem gerçekten pozisyonda herşeyi net şekilde gördü, bütün kuralları kafasından geçirdi de kararını öyle mi verdi? hele hele yan hakem ofsayt demişken, onun kararına uymayacak kadar kendinden emin miydi yoksa baros'un elle oynama pozisyonun etkisi altında mı kaldı bunu düşünmek lazım.

    anlamakta güçleştiğimiz olay şu: maçları hakemler yönetiyor ve onlar çıplak gözle saniye içerisinde karar veriyorlar. milimetrik temaslar, anlık temaslar, bir oyuncunun el baş parmağının önde olup olmadığını görme şansları, buraya dikkat, "yok". az değil, yok..biz hakemin sadece o bilindik tabirle "gördüğünü çalıp çalmadığına" yorum yapabiliriz. ve o hakemin uzun vadede pozisyonlara ne kadar hakim olduğu da, maçlarda doğru kararları nasıl bir yüzdeyle verdiği, onu iyi veya kötü bir hakem yapıyor.

    galatasaray'ın mağlubiyetinde sinirlerine hakim olamayışları baş rol oynadı. gol haksız da olabilir, haklı da. bir pozisyon yüzünden, daha bitime 20 dakika varken yapılanlar profesyonel oyuncuların hareketleri değil.
47 entry daha
hesabın var mı? giriş yap