836 entry daha
  • insanlık tarihinin görmüş olduğu gelmiş geçmiş en büyük liderlerden birisidir. bu yüzden de bu coğrafyada yaşamış olması bizler açısından şanstır. eleştirilebilir, ama yapılan eleştiriler mantıksız ise de mantıksız olduğu söylenecektir, kimse kusura bakmasın.

    atatürkün diktatör olduğuna yönelik eleştiriler için şu söylenebilir: basit düşünmek gerekiyor. milli mücadele dönemi, bir imparatorluk yıkılıyor. yeni bir devlet kurulacak. milli mücadelenin önderi olan kişi yeni kurulacak devletin yönetim şeklinin ne olacağı konusunda söz sahibi. zira bu kişi çok büyük başarılar kazanmış ve herkes ağzının içine bakıyor. diktatör olma hevesindeki insan yeni devletin yönetim şekli olarak cumhuriyeti seçer mi acaba. orta zekalı bir insanın bu soruya vereceği cevap şudur: seçmez. ama bu insan, kişiler önemli değildir, benim en büyük eserim türkiye cumhuriyetidir ve umarım eserim sonsuza kadar yaşar diye düşünüyorsa, kurduğu devletin yönetim şekli olarak zamanının en iyi, en demokratik yönetim şeklini öngörür. atatürkün yaptığı da budur.

    diğer taraftan, özel vasıfları olan her büyük liderde biraz narsisizm vardır ve bu işin doğası gereğidir. bazıları maalesef bunu diktatörlükle karıştırmayı tercih ediyorlar. bir takım liderler üstün vasıflarını yıkıcı bir şekilde kullanırlar (bkz: adolf hitler) bazıları ise yapıcı bir şekilde kullanırlar (bkz: mustafa kemal atatürk) ve büyük eserler yaratırlar (bkz: türkiye cumhuriyeti)
28748 entry daha
hesabın var mı? giriş yap