• neredeyse tanim gerektirmeyecek kadar kendisini cok iyi anlatan bir collocation. gunumuzun yeni aliskanligi. isin komik tarafi, cagimizin insanlari, kendilerini onceki nesillerden cok fazla daha iyi oldugunu cunku din gibi sacma seylere inanmamakla ovunurken, sekuler peygamberlerin pesinden kosmayi da paradoksal sekilde uyanik olmak ve acik fikirli olmak ile ozdeslestiriyorlar. ayni onceden olanin aynisinin tekrarindan da baska bir sey degil bu.

    kimdir bu sekuler peygamberler? bu bir twitch yayincisi da olabilir, sosyal medya fenomeni de olabilir. bir siyasi olabilir, hesapta aykiri olan. mesela bugun turkiye ic siyasetinin temel figurleri buna uyar. ozgur demirtas mesela bir sekuler peygamberdir. sanilmasin ki bu son 5-10 senede ortaya cikti. mesea karl marx bir sekuler peygamberdir. sjw, woke kulturu kitlesi de potansiyel murittir. bunlarin uygulamada devreye aldiklari aksiyon cancel culture, tutumlari ise political correctness olarak karsimiza cikar.

    bir dinin ayetleri vardir. bunlar da bugun karsimiza sik sik kullanilan laflar olarak karsimiza cikiyor. mesela ok boomer. derdini cok iyi anlatiyor, fakat bu laf her kullanani zeki yapmaz. bu lafi ureten kimse onu zeki yapar. biz bunlari daha once "orantisiz zeka" soylemiyle yasamistik. her seyle dalga gece gece bugun turkiye'nin geldigi durum ortada. cogu genc issiz. cebinde parasi yok. sosyal hayati yok. geriye bir tek siginacaklari dinleri kaliyor. bu da o dinin temsilcilerinin onunu aciyor. sekuler peygamberleri yani. turkiye gibi gelir ve egitim seviyesi dusuk ulkelerde bu tur sacmaliklara riayet yuksek duzeydedir. ornek olarak hindistan, adamlar inege tapiyor mesela. daha da ekstrem bir ornegi (bkz: sati geleneği). insan her turlu sacmaliga tutunur, yokluk icerisinde yasarsa. her turlu sacmaliga, zirvaya inanir.

    onceki nefret dolu nesil ikinci dunya savasina sebep olan siyasi ortami yaratti. bugun de bu nesil ileride nasil bir siyasi ortam yaratacagini beraber gorecegiz. acikcasi ben bilginin getirdigi cehaletin nasil bertaraf edilecegini bilmiyorum. siradan cahillik ile ugrasmak kolaydi. okuma yazma bilmeyene okuma yazma ogretiyordun geciyordun. cagimizin cahilleri unlearn yapamayan insanlar oldugunu dusunursek ve unlearn etmeleri gereken seyin de bir tur din oldugunu dusunursek, bu is hic o kadar da kolay degil. ote yandan ben kisisel olarak olana yani olacak olana hazirlik yapmayi siar edinmis biriyim. olan bitenin iyi ya da kotu olmasi benim kisisel olarak hayatimi etkilemiyor. sonucta bir firsat haline donuyor. necip okuyucuya da benzerini oneririm. fakat bu tur tespitlerin yapilmasi onemlidir. en azindan "uzerime duseni yapiyorum" hissi gelisiyor.

    seküler peygamberler dikkat edelim.
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap