5 entry daha
  • araç muayenesi dışında verdikleri hizmet tamamı ile ayıplıdır.

    en az bekleyen 3-4 saat bekliyor. kendi işini gücünü bırakıp araç muayenesine gidenler güneşin altında veya buz gibi havada saatlerce bekletiliyor. sıra işini internet, telefon veya istasyonlarda verilebilecek randevu ile çözebileceği ortadayken bunu yapmıyorlar.

    araç istasyonlarının çevresi iş takipçileri ile dolu. her şeyi satıyorlar ya da kiralıyorlar. sattıkları hiçbir şeyin garantisi, faturası vs yok. mesela bir araçta yangın tüpü olmayışı ağır kusura giriyor ancak bu istasyon çevresinde satılan yangın tüplerinin dolu mu boş mu olduğu veya çalışıp çalışmadığı belli değil. ki zaten herkesin gözünün önünde o arabadan alıp bu arabaya da koyuyorlar. orada öyle bir piyasa oluşmuş ki her şeyin fiyatı belli. mesela diyelim ki şöförler odası'ndan alınacak ek-1 belgesine (ruhsat yenilerken kullanılıyor) ihtiyacınız var. şöförler odası'nda 84 kuruşa satılan bu belgeyi iş takipçileri 5 ytl'ye satıyor. belgenin daktilo ile doldurulması ise 10 ytl. abi ben araya kaynayım, şu sıra işini halledelim dediğinizde ise 50 ytl bayılmanız gerekiyor. (bu arada muayene ücreti binek araçlar içinşu tarih itibarı ile 109 ytl. eğer ruhsatta yazan tarihten geç muayene yaptırdıysanız da 23 ytl cezası var.)

    ek-1 belgesinden başlayalım. tüvtürk'e sorunca sadece şöförler odası'nda satılıyor diyorlar. yani istasyondan çık, trafikte bilmem kaç saat git, sonra hiçbir belge vs ibraz edilmesine gerek olmaksızın 84 kuruşa bu belgeyi al. yahu bu iş mi? diyelim ki sadece şöförler odası'nda satılıyor bu belge... araç muayene istasyonları, basit bir işlemle makbuz karşılığı falan bu belgelerden edinip şöförler odası adına ihtiyaç sahiplerine satamaz mı? ki dediğim gibi iş takipçileri bu belgeyi 5 ytl'ye satıyor. siz de trafikte bilmem kaç saat yol gitmeyim, işim hemen hallolsun diye oradaki adamlardan bu belgeyi alıyorsunuz. yetmiyor bir de daktilo ile doldurması için (çünkü el yazısı kabul edilmiyor) 10 ytl daha veriyorsunuz. haksız kazanca bakar mısınız? yani şu ek -1 belgesi istasyondan verilse hem araç sahiplerine hizmet verilmiş olur hem de fırsatçı akbabaların haksız kazanç sağlanmasının önüne geçilir.

    sonra sıra takip için 50 ytl alıyorlar. birçok insan buraya ilk defa geldiği için arabayı mı park edeyim, nereye gideyim, nereden sıra alayım derken bu iş takipçileri onarlı gruplar halinde içeri girip numaratörden sıra alıyorlar. sonra da aldıkları sıraları satıyorlar, araçların başında bekliyorlar. sonra içerideki teknik elemanlarla organik bağları da var gibi. selamlaşmalar, kaş göz işaretleri falan... yani senin benim gibi insanların hakkını yiyorlar. hak yedikleri yetmiyor bir de haksız yere büyük meblağlar kazanıyorlar. hem de vergisiz, kayıtsız...

    düşünsenize adamlar bu şekilde 20 araç sahibinden para alsalar tüvtürk'te günde 8-10 saat mesai yapan, eşekler gibi çalışan, bir o kadar küfür yiyen elemanların bir ayda kazandığı parayı bir günde kazanabilirler. hem de nakit, vergisiz, kayıtsız. ki 20 araç çok iyimser bir tahmin. bundan çok daha fazla kazandıklarına eminim. çünkü millet sırada beklemekten de, saçma sapan evrak eksikleri yüzünden işin uzamasından da bıkmış durumda. gözünü kırpmadan veriyor parayı.

    yani polis yok mu, zabıta yok mu? bu tüvtürk yöneticileri, istasyon amirleri bu yaşananların farkında değiller mi? neden ihbar etmiyorlar? yoksa çıkarları mı var?

    sonra aracın borçlu çıkması meselesi var. aracınızın plakasında borç veya ceza görünüyorsa bir de vergi dairesine gitmeniz gerekiyor. ki borcunuz olmasa bile salak bir memurun unutması veya yanlış yazması yüzünden elinizde makbuzu olan ödemeleriniz bile ödenmedi gözükebiliyor. al bir saçmalık daha. mesela ben kendi adıma aracın vergisini de, cezasını da internet bankacılığı ile şubeye mubeye gitmeden yatırabiliyorum. yani diyelim ki borç çıktı, oradan ödenmesini sağlamak, ya da makbuzunu ibraz edince silmek bu kadar zor mu? illa vergi dairesine mi gitmek lazım? illa insanların gidip bir de vergi dairesinde mi sırada beklemesi lazım?

    başta da söylediğim gibi arabayı iyice kontrol etmeleri dışında verilen tüm hizmet ayıplı. ki o araba muayenesi de şaibeli. araçatan araca aktarılan yangın tüpleri, teknik elemanlarla selamlaşan iş takipçileri... onda da şüphelerim var. millet de bu işi iki yılda bir falan yaptırdığından sineye çekiyor, ses etmiyor.

    tüvtürk yetkililerine sesleniyorum. eğer sıkıyorsa araç sahipleri ile memnuniyet anketi yapın. ya da internet sitenizde aracına muayene yaptıranların tecrübelerini yazabildiği bir forum oluşturun. görün bakalım memnun olan bir tek kişi var mı?

    ki şu yukarıda saydığım problemleri çözmek o kadar kolay ki.

    1) randevu ile muayene işini organize et.
    2) resmi evrakların teminini sağla.
    3) resmi evrakların doldurulması için bir daktilo al, olmadı başına asgari ücretle birisini oturt.
    4) polis ve zabıta ile iletişime geç istasyon çevresindeki akbabaları temizle.
    5) vergi ve ceza ödenmesi gibi işlemlerin istasyondan ödenebilmesi için gerekli altyapıyı oluştur.
    6) vereceğin ek hizmetler için 10-15 ytl daha al.
    7) müşteri memnuniyet anketi düzenle. şikayet, istek ve öneri formları oluştur.
988 entry daha
hesabın var mı? giriş yap