1 entry daha
  • teleskop alımı yaparken bilinmesi gereken en önemli şeyler;

    1- elinizdeki para.. 80 liraya da teleskop bulabilirsiniz, 200 milyara da bir ritchey chretien teleskop sipariş edip götünüze sokabilirsiniz (alanı kıskanıyorum).. sakın öyle x liraya kelepir bişey bulalım diye düşünmeyin.. teleskoplarda what you pay is what you get kuralı hakimdir.. o yüzden bir teleskoba ayırabileceğiniz en yüksek bedeli belirleyin ve yaklaşık o paraya bi teleskop alın.. çıkıp da mesela 200-800 lira arasında güzel bir teleskop arıyorum demeyin.. o para aralığındaki tüm güzel teleskoplar 800 lira çünkü. bütçeniz 2 milyarsa tüm güzel teleskoplar 2 milyar.. daha ucuz ama daha iyi teleskop mümkün değil. şansınızı zorlamayın..

    2- uyduruk şeylerden kaçın.. aranızda bir gün teleskop alacak olanların %90'ı gidip 100-150 liraya biz astronomi dehaları arasında "oyuncak" diye tabir edilen teleskoplardan alacak.. o yüzden bunu iki numaraya koyuyorum bak.. "bu teleskopla 9353539 kat büyütebilirsiniz" yazısı ile satılan bu teleskoplar kara veba gibi yahu, heryerdeler.. tüm teleskop pazarını bu iğrenç modellerin doldurduğuna inanamıyorum. bu teleskopla 500 kat büyütürsünüz, 800 kat büyütürsünüz diyenleri türk bilimadamlarına emanet ediniz onlar gereken cezayı verirler.. istersen 100 milyarlık teleskop al, herhangi objeyi 300 kattan daha fazla net şekilde bazı özel geceler hariç kolay kolay büyütemezsin.. aksini iddia edenlere itibar etmeyin çünkü sizi dolandırmaya çalışıyorlar, zira teleskopta en önemli şey ne kadar büyüttüğünüz değil, ne kadar ışık toplayabildiğinizdir (açıklık). bu da bizi doğrudan 3'e götürüyor.

    3- açıklık en süper şeydir (mercekli teleskoplarda bu azıcık istisna oluyor ama ona sonra değineceğiniz, bu ufak bi istisna zaten)... aperture olarak bilinen açıklık teleskobunuzdaki merceğin yada aynanın genişliğini ifade eder.. ne kadar büyükse o kadar çok şey görürsünüz. tabi bu en önemli dediysek tek önemli şey değil, paranızı en büyük teleskoba filan vermeden önce diziyi bitirmeme izin vereceksin (kendini hobiye bir kaptırınca dünya para harcayacaksın zaten, aile düzenin bozulacak, borca gireceksin, daha büyük açıklığı olan teleskop alayım, daha fazla şey göreyim derken evi satacaksın, haciz yiyecek, mapusa düşeceksin, sıkıyosa okuma).

    4- dünya yüzeyinde tamamen farklı amaçlara hitap eden envai çeşit teleskop var.. (ve bi sonraki entrymiz onun üzerine).. gökyüzünde ne görmek istediğini ve beklentilerini belirlemeden kimse sana iyi bir teleskop öneremez.. bol bol fotoğraf çekeceğim diyip de bir dobson alırsan, yada galaksileri izlicem diyip de mercekli teleskop alırsan sonra bol bol küfredersin zaten.. önce amacını belirle.. ne istiyorsun, fotoğraf mı çekeceksin, gezegenlere mi odaklanacaksın, nebula galaksi görmek mi istiyosun, bi saat aramak istemiyorum bilgisayarlı olsun beni uğraştırmasın mı diyosun, oraya buraya taşıyayım, portatif olsun mu istiyosun, karıyı kızı mı dikizleyeceksin yoksa ruhunu bilime mi teslim ediyosun.. nedir olayın onu seçeceksin önce.

    evet yazı dizimize aradığınız şeyleri vaadeden türlerini tespit ederek devam edeceğiz.
41 entry daha
hesabın var mı? giriş yap