3 entry daha
  • genellikle 3 sene sürer bu süreç. 10'uncu sınıfı bitirip başlanabilinir. şahıs bu süre içinde bir yerde çalışır ve 1-2 gün de okula gider. genellikle gurbetçi gençler kısa yoldan para kazanayım diye bu yolu seçer. maaşları ise yapılan yere göre değişir, örneğin bir media-markt'a ausbildung yapmak 800 euro maaş ile başlar. fakat lufthansa'nın bazı yerleri vardır, ausbildung yapmak için abitur bile isterler, işte bu yerler 1200-1300 euro bile verir, ki bu mebla sene artıkca artar.

    3 yıl sonra şirket seni beğenirse doğrudan bünyesine katar ve çalışmaya başlarsınız. türkiye'de buna benzer bir konsept tam bulamadım, fakat aday mühendislik tanımı buna benzerdir. örneğin aselsan'da aday mühendislik üniversite 4'üncü sınıftayken yapılabiliniyor, 6 ay sürüyor ve asgari maaş alıyorsunuz. tabi burada tam tersi 1-2 gün aselsan'a gidiyorsunuz, geri kalan zamanınızı da zaten okulda geçiriyorsunuz.

    sonuç olarak ausbildung çok mantıklı bir iştir, bireyin doğrudan bir işte uzmanlaşmasını sağlayabilirsiniz. tabi türkiye gibi, 2 milyon kişinin üniversiteye kapağı atayım mantığı olan ülkelerde bu konsept pek işlemiyor.

    not: türkçe karşılığı "mesleki eğitim" dir, "eğitim"'in karşılığı "bildung" kelimesidir
18 entry daha
hesabın var mı? giriş yap