4 entry daha
  • hakkinda yazilan bazi elestirilere bakilacak olursa "volcker'in yuksek enflasyonu dusurmek icin uyguladigi siki para politikalari yuzunden issizlik oyle bir artti ki, abd bir daha belini dogrultamadi ve enflasyonu dusurmek pahasina issizlik %10-11 seviyelerinde oylece kalakaldi" gibi bir izlenim dogabilir. 1980-1982 resesyonlarini takip eden uzun donemde abd'nin issizlik ve enflasyon orani ortalamalarina ve oynakliklarina ne olmus, onlara da ciplak gozle bir bakalim:[1]

    issizlik oranlari: http://research.stlouisfed.org/…red2/series/unrate/
    enflasyon oranlari: http://research.stlouisfed.org/…h?chart_type=line&s[1][id]=CPIAUCSL&s[1][transformation]=pc1
    reel gdp buyume oranlari: http://research.stlouisfed.org/…h?chart_type=line&s[1][id]=GDPC1&s[1][transformation]=pc1

    volcker ve volcker sonrasi fed politikalarinin 1980'lerin ortasi sonrasi abd'sinin artan ekonomik istikrarina belirleyici, nedensel bir katkisi ne derecede olmustur, o tartisilir.[1], [2] fakat uzun donemli fiyat istikrari ve bunun istikrarli ekonomik kalkinmaya olumlu etkileri kucumsenecek kazanimlar degillerdir. abd ekonomisi 1970'lerden miras kalan reel ekonomik krizleri atlattiktan sonra, cok uzun bir sure hem dusuk enflasyon yasamis, hem de diger gelismis ulkelere kiyasla gorece yuksek ortalama bir hizla buyumustur. volcker politikalarinin, 1987'de fed baskanligina gelen ve bu gorevi 18 yil surdurmus alan greenspan'in itibarina da cok buyuk bir katki yapmis oldugunu dusununlerin sayisi az degildir.

    http://www.washingtonpost.com/…ar2008112603957.html

    (kafa utuluyen bagnaz solcu modu on) gene de siz barack obama'nin abd'nin tekrar resesyona girdigi 2008 yilinin sonuna dogru acikladigi altyapi yatirimi harcamalarina dayali is yaratma planina pek guvenmeyin. ici bos cikacak ve halka hicbir faydasi olmayacaktir. obama'nin basinda volcker gibi merkezin bir hayli saginda, bagnaz, neoliberal, monetarist, isci dusmani, bankster isbirlikcisi, hayekci halk dusmanlarina hizmet eden suclu danismanlar varken degisim filan beklemeyin. obama, hugo chavez gibi degisim ruzgarlari estirecek sosyalist bir devrimci degildir, main street'e yakinmis gibi gorunmeye calismaktadir, ama aslinda bir wall street yandasidir. hincal'dir, uluc'tur, taocu'dur, humanoid cylon'dur. (kafa utuluyen bagnaz solcu modu off)

    obama'nin stimulus plani hakkinda:
    http://money.cnn.com/…ex.htm?postversion=2008120612
    http://voices.washingtonpost.com/…ights_of_his.html

    diger kaynaklar:
    [1] stanford universitesi'nden para politikasi uzmani john b. taylor, 6 ekim 1979 gunu paul volcker baskanligindaki fed tarafindan alinmis onlemler sonrasinda yasanmis uzun vadeli ekonomik gelismeleri kendi perspektifinden soyle degerlendirmis (2005 tarihli bir yazi): http://research.stlouisfed.org/…03/part2/taylor.pdf
    http://www.stanford.edu/…dremarksonlongboom2000.pdf (2000 tarihli bir panel tartismasindan)

    [2] 1980 sonrasi donemde artan ekonomik istikrar konusunda yaptigi bir konusmada simdiki fed baskani ben bernanke de diger alternatif aciklamalari es gecmemis (her ne kadar bazilari(!) bernanke'nin bu dikkatini es gecseler de):
    http://www.federalreserve.gov/…20040220/default.htm

    ek notlar: paul volcker 1969-1974 arasinda abd hazinesinde uluslararasi para islerinden sorumlu alt mustesar olarak calismis ve uluslararasi doviz kurlarini sabit bir rejime tabi tutan bretton woods sistemi'nin (sabit doviz kuru rejimi) 1971'de richard nixon yonetimi tarafindan lagvedilmesi sirasinda onemli bir rol oynamis. hazineden ayrildiktan sonra, 1975-1979 arasi donemde new york fed'in basinda bulunmus.

    abd'de, 1980'lerin baslarinda kisa vadeli faiz oranlarinin yukselmesinin (yani mevduat toplama maliyetinin artmasinin) ardindan, ellerindeki uzun vadeli, ama dusuk sabit faizli mortgage kredileri yuzunden zarar etmis cok sayida savings and loan kurulusunun (s&l) batmasi da s&l krizi diye adlandirilmis surece tekabul eder (savings and loan crisis). bunun vebalini de volcker'e yukleyenler varsa pek sasirmam.
10 entry daha
hesabın var mı? giriş yap