daddy issues
-
kişilik gelişiminin oluşması aşamasında (genelde 7 yaşına kadarki süreç olduğu söylenir)
kız çocuk için
- baba ilgisini aşırı boyutlarda yaşamak, maddi değere sahip hediyelerle şımartılmak (babaları bu kızlara genelde kız arkadaşları/eşleri gibi davranır)
- babadan gereken ilgiyi alamamak
- babanın terk etmiş olması
erkek çocuk için
- babanın ilgisiz, katı olması
- oğluyla kaliteli zaman geçirmemesi, babanın duygularını göstermemesi
- çocuğun onaylanma, sarılma, sevilme ihtiyacının karşılanmaması
bağların aşırı yakın ya da çok uzak olması durumunda
ortaya çıkıyor.
çocuk, kendi cinsindeki ebeveyniyle rekabete giriyor.
baba figürünün pasif olduğu; psikolojik ya da fiziksel olarak var olmadığı bir ailede, araştırmalar hem kız hem de erkek çocukların ilerleyen yaşlarında, rastgele cinsellik tecrübeleri yaşamaya eğilimli olduklarını ortaya koyuyor.
özgüven, özsevgi eksikliğine sahip olan çocuklar, babaları yerine koyacakları kendilerinden yaşça büyük erkeklere ihtiyaç duyuyorlar. kızlar kendilerinden yaşça büyük erkeklere ilgi duyarken, erkekler de abi, amca dedikleri kendilerinden yaşça büyük insanların boyunduruğu altına girmeye (cemaatlere, siyasi oluşumlara katılmaya vb), babalarının yerine koyabilecekleri kişiler aramaya eğilim gösteriyorlar.
(rastgele cinsel ilişkiler yaşamak kadınlarda; özgüven eksikliği, onaylanma ihtiyacı erkeklerde daha sık görülüyor)
kız çocukları, kendilerinden yaşça büyük, baba figürünü gerçekleyecek erkeklere ilgi duymaya başlıyor ve maddiyatı sevgi göstermenin yolu olarak görüyorlar. ''bana pahalı hediyeler alıyorsa, bana para veriyorsa beni seviyor'' düşüncesine sahip oluyorlar. kendileri için para harcanmasını, ihtiyaç duydukları ilgiyi görmek olarak algılıyorlar. (para harcamak=sevgiyi göstermek) korunma, onaylanma, kabul edilme, desteklenme, beğenilme ihtiyaçlarını kendilerinden yaşça büyük erkeklerde karşılamak istiyorlar.
daddy issues'a sahip erkek çocuklar ise, güven, şımartılmak, kendilerini değerli hissetmek istiyorlar.
bu çocukların anneleri de genellikle, çocuklarının sınır koymasına izin vermeyen, kontrolcü, özgüvensiz, depresif, çocuklarına koşullu sevgi sunan, bencil anneler oluyor.
küçük çocuklar ebeveynlerine karşı savunmasızdır, anne-babalarına güvenirler, sınır koyamazlar; bu çocuklar yaşça büyük erkeklerin (amca, dayı, komşu, öğretmen vb) tacizine karşı savunmasız da kalabilirler. çocuklar yaşadıkları taciz sonrasında yetişkinleri suçlayamazlar. çünkü yetişkinler tanrı gibidir, kutsaldır onların gözünde. çocuklar yetişkinlerin hata yaptığını düşünemez. beslenme, barınma gibi ihtiyaçlarını sağlamaları için yetişkinlere ihtiyaçları vardır. yetişkinleri suçlamak yerine kendilerini suçlarlar. yaşanan her türlü olumsuz durumu (taciz, boşanma vb) kendi suçları olarak görürler. baba figürünün yerine koydukları bu yetişkin erkekleri sevmek, onlarla oyun oynamak, ilgi görmek isterler. sınır koymayı bilmeyen, babasının sevgisini, ilgisini hissedememiş çocuk, her türlü suistimale açık durumdadır.
daddy issues'e sahip çocuklar, yetişkin olduklarında yaşadıkları ihmali, suistimali telafi etmek için
kızlar, seksi kullanarak (yaşça büyük erkekleri bu şekilde elde tutmaya çalışırlar), yaşça büyük erkeklerin parasını harcayarak eksik olan baba ilgisi ihtiyacını karşılamaya çalışır. yaşça büyük erkeğin sorunlarını çözmesini beklerler, çocukluğunda eksik olan baba figürünü bu şekilde yaşatmaya çalışırlar. ''eğer beni kıskanıyorsa, beni seviyor'' diye düşünürler. isteklerine ulaşmak için tehdit ve zorlama kullanabilirler. son derece bağımlı ve yapışkandırlar.
erkekler de baba sorunlarıyla ya otoriteye baş kaldırarak, saldırganca tutumlar geliştirerek ya da etraflarındaki erkeklere itaat ederek ya da onları taklit ederek baş etmeye çalışırlar. hayat boyu özgüven eksikliği, şüphe, kontrol etme , üstün olma arzusu, kıskançlık ve güvensizlik gibi duyguları yoğun olarak hissederler. kurban psikolojisinde, konfor alanından çıkmakta zorluk yaşarlar. partnerlerinin kendilerine kötü davranmasına izin verirler.
kaynak: https://www.youtube.com/watch?v=fkcf1ijudwc
ekşi sözlük kullanıcılarıyla mesajlaşmak ve yazdıkları entry'leri
takip etmek için giriş yapmalısın.
hesabın var mı? giriş yap